Ένας φορτιστής για όλα – Πότε θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός των καλωδίων;

Ευρωβουλευτές και κράτη μέλη θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια κοινή θύρα φόρτισης για κινητά τηλέφωνα, tablet και ακουστικά μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στο Reuters, κληθείς να σχολιάσει την προτεινόμενη ρύθμιση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση από την Apple.

Ο κοινός φορτιστής θα έλυνε το πρόβλημα συμβατότητας ανάμεσα σε διαφορετικές συσκευές και θα μείωνε τα ηλεκτρονικά απόβλητα, αφού οι καταναλωτές δεν θα χρειαζόταν να αλλάζουν φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν νέες συσκευές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε για πρώτη φορά το θέμα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά μόλις πέρυσι πρότεινε ένα σχέδιο νόμου, για πρώτη φορά παγκοσμίως, αφού οι εταιρείες απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή λύση.

Οι χρήστες iPhone και Android παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι πρέπει να χρησιμοποιούν διαφορετικούς φορτιστές για τα τηλέφωνά τους. Το πρώτο φορτίζεται από ένα καλώδιο Lightning ενώ οι συσκευές που βασίζονται σε Android τροφοδοτούνται με υποδοχές USB-C.

Οι μισοί φορτιστές που πωλήθηκαν με κινητά τηλέφωνα το 2018 είχαν υποδοχή USB micro-B, ενώ το 29% είχε υποδοχή USB-C και το 21% υποδοχή Lightning, σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής του 2019.

Ο νομοθέτης Alex Agius Saliba, ο οποίος ηγείται της πρωτοβουλίας αυτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι ελπίζει ότι η νομοθετική συνέλευση θα μπορέσει να ψηφίσει την πρότασή του τον Μάιο, επιτρέποντάς του στη συνέχεια να ξεκινήσει συνομιλίες με χώρες της ΕΕ για ένα τελικό προσχέδιο.

«Μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους είναι εφικτή. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Για τον ευρωβουλετή η πρωτοβουλία πρέπει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο: «Αυτή θα ήταν μια εντελώς χαμένη ευκαιρία εάν επικεντρωνόμαστε μόνο στα smartphones», δήλωσε ο Agius Saliba.

Ο ίδιος επιθυμεί ενιαία θύρα φόρτισης κινητών, για ηλεκτρονικούς αναγνώστες, φορητούς υπολογιστές χαμηλής κατανάλωσης, πληκτρολόγια, ποντίκια υπολογιστών, ακουστικά, έξυπνα ρολόγια και ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ η λίστα της Επιτροπής έχει μόνο κινητά τηλέφωνα, tablet και ακουστικά.

Ο Agius Saliba θέλει επίσης η Επιτροπή να εναρμονίσει τα συστήματα ασύρματης φόρτισης έως το 2025 και ότι η νομοθεσία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έξι μήνες μετά την έγκρισή της, οπότε οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις συσκευές τους, αντί για δύο χρόνια.

Η Apple έχει προειδοποιήσει ότι η πίεση της ΕΕ για έναν κοινό φορτιστή θα έβλαπτε την καινοτομία και θα δημιουργούσε ένα βουνό ηλεκτρονικών απορριμμάτων εάν οι καταναλωτές αναγκάζονταν να στραφούν σε νέους φορτιστές.

Σχετικές δημοσιεύσεις