Έφτιαξαν μπουφάν, αλά Χάρι Πότερ – Σε κάνει αόρατο στις θερμικές κάμερες

Ο αόρατος μανδύας του Χάρι Πότερ δόθηκε από τον Ντάμπλντορ ως δώρο Χριστουγέννων με ένα σημείωμα:

«Χρησιμοποίησέ τον καλά». Η αντίδραση του φίλου του Ρον ήταν, όπως θα περίμενε κανείς, να σοκαριστεί και φυσικά να ζηλέψει παράφορα. Ποιος, άλλωστε, δεν έχει ονειρευτεί να έχει τη δύναμη να τριγυρνάει μέσα στον κόσμο χωρίς να τον βλέπουν;

Λοιπόν, ίσως υπάρχουν κάποια καλά νέα για τον Ρον και τους υπόλοιπους από εμάς. Δύο αδέρφια δημιούργησαν κάτι που μοιάζει πολύ με έναν αόρατο μανδύα. Οι Steve και Nick Tidball ιδρυτές της φουτουριστικής εταιρείας ρούχων Vollebak, δημιούργησαν ένα θερμικό μπουφάν παραλλαγής, σχεδιασμένο έτσι ώστε να καθιστά το ανθρώπινο σώμα αόρατο στις υπέρυθρες κάμερες. Η λονδρέζικη εταιρεία εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

Το αόρατο μπουφάν
Το μπουφάν είναι λευκό με σκούρες γκρι κάθετες λωρίδες. Κάθε μία αποτελείται από 100 στρώματα γραφενίου, του πιο αγώγιμου υλικού στον κόσμο. Το σακάκι κόστισε περίπου 100.000 λίρες για να κατασκευαστεί, όπως αναφέρει η Guardian, καθώς εμπεριέχει και καλώδια από χρυσό και χαλκό.

Βέβαια, το μπουφάν δεν μπορεί να κάνει αυτόν που το φορά αόρατο. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Τα κομμάτια γραφενίου μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να μιμούνται τα επίπεδα ακτινοβολίας του περιβάλλοντός τους, τουλάχιστον σε ένα μέρος του φάσματος, έτσι ώστε να εξαφανίζονται ουσιαστικά στο υπέρυθρο φως.

Το βασικό είναι ότι τα έμπλαστρα γραφενίου μπορούν να προγραμματιστούν ξεχωριστά, ώστε να εκπέμπουν διαφορετικά επίπεδα θερμικής ακτινοβολίας, ώστε να αναμειγνύονται με το περιβάλλον. Το επόμενο βήμα είναι να μειωθεί το μέγεθος των εμπλάστρων, έτσι ώστε ένα αντικείμενο να μπορεί να αναμειχθεί σε ένα πιο σύνθετο περιβάλλον – ένα άτομο σε ένα δάσος, για παράδειγμα.

Ο Στιβ και ο Νικ δούλευαν στον χώρο της διαφήμισης και στον ελεύθερο χρόνο τους έτρεχαν σε υπερμαραθώνιους. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το μπουφάν.

Σχετικές δημοσιεύσεις