Ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα για τις αναδοχές και υιοθεσίες

Ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα για τις αναδοχές και υιοθεσίεςAλλάζουν όλα στις υιοθεσίες, καθώς παίρνει τέλος η ατέλειωτη αγωνία και αναμονή των ζευγαριών να κρατήσουν στην αγκαλιά τους ένα παιδάκι,

αλλά και των παιδιών που περιμένουν στα ιδρύματα και τα νοσοκομεία μία ζεστή και τρυφερή αγκαλιά.

Ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα www.anynet.gr, καταργώντας γραφειοκρατία ετών, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο μιας υιοθεσίας μέσα σε 8 με 12 μήνες. Μέχρι σήμερα, οι ανάδοχοι και θετοί γονείς έπρεπε να περιμένουν 6-8 χρόνια.

Κάνουμε πράξη έναν νόμο-τομή, που ήρθε να υπηρετήσει το παιδί, τόνισε από το Κέντρο βρεφών «Μητέρα» η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα που ολοκληρώθηκε έπειτα από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς, υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.500 παιδιά ζουν σε ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα. Για κάθε παιδί θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ανέβει στο εθνικό μητρώο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία εισάγει μία ενιαία διαδικασία για την επιλογή αναδόχου ή θετού γονέα, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά και είναι απολύτως διαφανής.

Ο υποψήφιος γονέας μπορεί να την παρακολουθήσει από το σπίτι του, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας και να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν σκοτεινές πλευρές, έτσι ώστε να μην αποθαρρύνεται.

Όλα τα παιδιά που πρόκειται να δοθούν για αναδοχή ή υιοθεσία, που σήμερα ζουν σε ιδρύματα ή εγκαταλείπονται σε δημόσια νοσοκομεία και μαιευτήρια, εγγράφονται στα μητρώα ανηλίκων και αποκτούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικό φάκελο της καταγωγής τους, ο οποίος συμπληρώνεται με ατομικό σχέδιο για την αποκατάστασή τους.

Κάθε παιδί με την ενηλικίωσή του μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο φάκελο και να μάθει για την καταγωγή του.

Πληροφορίες: ΕΡΤ

Σχετικές δημοσιεύσεις