Ανοίγει την 1η Ιουνίου το Άγιο Όρος για περιορισμένο αριθμό προσκυνητών

Έναν μικρό αριθμό προσκυνητών θα δέχεται το Άγιο Όρος από την 1η Ιουνίου και μόνο με πρόσκληση των Μονών, όπως αποφάσισε η Ιερά Κοινότητα, μετά από πολύωρη συνεδρίαση και αιτήματα επισκεπτών. Σύμφωνα με το halkidikifocus.gr, από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση εισόδου στους επισκέπτες που είχε επιβληθεί λόγω κορωνοϊού και μέχρι νεοτέρας, επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να επισκέπτονται όποια Μονή θέλουν, παρά μόνο για προσκύνημα, ενώ μικρός είναι ο αριθμός που θα δέχεται κάθε Μονή ή εξάρτημα.

Συγκεκριμένα, καθημερινά μπορούν να μπαίνουν στην Αθωνική Πολιτεία μόνο 15 άτομα για κάθε μοναστήρι, 5 άτομα για κάθε κοινοβιακή σκήτη (Αγίου Ανδρέα, Τιμίου Προδρόμου, Προφήτη Ηλία), 2 άτομα για κάθε ιδιόρρυθμη σκήτη (Αγία Άννα, Καυσοκαλύβια, Νέα Σκήτη, κ.ά.) και μόνο 1 άτομο για κάθε Κελλί, Καλύβη ή Ησυχαστήριο.

Τα ειδικά διαμονητήρια θα εκδίδονται από την Ιερά Κοινότητα σε συνεννόηση με τις Μονές και ο αριθμός των επισκεπτών θα τηρείται αυστηρά και χωρίς καμία παρέκκλιση. Στην απόφαση της Ιεράς Κοινότητας αναφέρεται ότι απαγορεύεται η μετακίνηση των προσκυνητών από Μονή σε Μονή – θα υπάρχει ωστόσο ανοχή για όσους θέλουν να επισκεφτούν άλλη Μονή, αλλά μόνο για λίγη ώρα, λ.χ. για προσκύνημα.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους στο Περιβόλι της Παναγίας, η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε αυτοί να μπαίνουν με αιτιολογημένο αίτημα, στο οποίο θα γράφεται αναλυτικά πού και τι είδους υπηρεσίες θα προσφέρουν. Οι Μονές και τα εξαρτήματα θα καταθέτουν στην Ιερά Επιστασία τα πλήρη στοιχεία του εργαζόμενου και την εργασία στην οποία θα απασχοληθεί και με το χαρτί αυτό θα γίνεται δεκτός.

Σχετικές δημοσιεύσεις