Αντικατέστησαν αφίσες σε δρόμους της Αυστραλίας με έργα για την κλιματική κρίση

Σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή των συμπολιτών τους στη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση και τις άνευ προηγουμένου φωτιές στην αυστραλιανή λόχμη, 41 Αυστραλοί καλλιτέχνες μετέτρεψαν τους δρόμους της Μελβούρνης, του Σίντνεϊ και του Μπρισμπέιν στην πιο μεγάλη ανεπίσημη πλατφόρμα του έθνους για μια εκστρατεία που προσκαλεί σε περιβαλλοντική δράση, άμεσα.
Προσφάτως, οι καλλιτέχνες που είναι μέλη της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Bushfire Brandalism αντικατέστησαν 78 αφίσες σε δημόσιους χώρους στις τρεις πόλεις με πρωτότυπα έργα τους που εστιάζουν στη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, τους ηρωικούς Αυστραλούς πυροσβέστες και την καταστροφή της άγριας ζωής και των οικοτόπων.
«Ως κολεκτίβα Αυστραλών καλλιτεχνών, οδηγηθήκαμε στο να διεκδικήσουμε εκ νέου διαφημιστικό χώρο, με αφίσες που μιλούν για την αδράνεια της κυβέρνησης της Αυστραλίας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές πυρκαγιές στη λόχμη.

Δεν αποδεχόμαστε ότι αυτή η κατάσταση είναι “ business as usual”. Καθιστούμε ορατά αυτά τα θέματα στους δημόσιους χώρους μας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσής μας. Χώρους και τομείς που έχουν μονοπωληθεί από οντότητες οι οποίες επιμένουν σε συντηρητικές ημερήσιες διατάξεις άρνησης (του προβλήματος της αλλαγής του κλίματος). Αν δεν δημοσιεύσουν οι εφημερίδες αυτή την ιστορία, θα το κάνουμε εμείς!» τόνισαν.
Πολλά από τα πρωτότυπα έργα των καλλιτεχνών τοποθετήθηκαν σε στάσεις δημόσιων μέσων μεταφοράς και σε άλλους δημόσιους χώρους, συνοδευόμενα από κώδικες QR, οι οποίοι επέτρεπαν στους θεατές να σκανάρουν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πάνω από 30 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Δεδομένου του ότι το 59% των πωλήσεων ημερησίων εφημερίδων στην Αυστραλία ελέγχεται από μία μόνον εταιρεία, οι καλλιτέχνες επιθυμούν επίσης να αντιπαλέψουν τις γενικές διαφημιστικές πρακτικές, αμφισβητώντας την κάλυψη των κλιματικών θεμάτων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις