Αφγανιστάν – Γυναίκες αεροσυνοδοί κρύβονται από τους Ταλιμπάν

Έδειχναν ότι είναι το σύγχρονο πρόσωπο του Αφγανιστάν. Γυναίκες , που εργάζονταν ως αεροσυνοδοί στον εθνικό αερομεταφορέα Ariana Airlines. Και τώρα, 11 απ’ αυτές, κρύβονται σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, με φόβο για το παρόν και το μέλλον, που δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσει.

Η δημοσιογράφος του BBC Lyse Doucet κατάφερε να μπει στο καταφύγιό τους και να τους μιλήσει, δείχνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες γυναίκες στο Αφγανιστάν, που πλέον τελεί υπό τη διοίκηση των Ταλιμπάν. Παράλληλα, μίλησε και με δύο σχεδιάστριες μόδας, που βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται.

«Τα όνειρά μας καταστράφηκαν» λέει μια γυναίκα, που το παιδικό της όνειρο ήταν να γίνει αεροσυνοδός, να εξυπηρετεί ανθρώπους και να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Η τελευταία πτήση ακυρώθηκε. Μια άλλη γυναίκα παραδέχεται ότι έκλαιγε, αναρωτιόταν πού να πάει, πώς θα γλιτώσει. «Ήταν η πιο φρικτή νύχτα της ζωής μου που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ποτέ δεν έχω ζήσει μια τέτοια κατάσταση, ούτε σε ταινία δεν έχω δει κάτι τέτοιο».

Οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή να μην επιστρέψουν στη δουλειά

Η εντολή που δόθηκε από τα καινούρια τους αφεντικά ήταν να μην επιστρέψουν στη δουλειά για κάποιο χρονικό διάστημα. Μία από τις αεροσυνοδούς κατάφερε να βιντεοσκοπήσει τους Ταλιμπάν έξω από το σπίτι της, με τους γείτονες, να ακούγονται να βγάζουν κραυγές.

«Ακόμη κι αν μας αφήσουν να γυρίσουμε, δεν θα μπορούμε να φορέσουμε τη στολή μας. Δεν μπορούμε να μπούμε σε κυβερνητικό όχημα και να βρεθούμε σε τοπικές και διεθνείς πτήσεις». Οι γυναίκες έχουν υποβάλλει αίτημα για να επιστρέψουν. Ωστόσο δεν έχουν λάβει καμία απάντηση..

Στο ρεπορτάζ μιλούν και δύο γυναίκες που ασχολούνται με το σχέδιο μόδας. Η μία μάλιστα εξηγεί τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ακόμη κι αν επιτραπεί να συνεχίσουν τη δουλειά τους, το μόνο που μπορούν να φτιάξουν είναι χιτζάμπ. Ωστόσο δεν χάνουν την πίστη τους. Προσπαθούν να διατηρήσουν την ελπίδα τους και να είναι δυνατές, ελπίζοντας ότι το μέλλον θα είναι πιο ευνοϊκό.

Σχετικές δημοσιεύσεις