Βολιβία – Παραιτήσεις όλων των υπουργών της ζητά η μεταβατική πρόεδρος

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Ανιες ζήτησε χθες τις παραιτήσεις όλων των μελών της κυβέρνησής της ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Μαΐου, εν μέσω των εντάσεων στις τάξεις της εξαιτίας της υποψηφιότητάς της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, η Ανιες, ώσπου να αναλάβει μεταβατική πρόεδρος γερουσιάστρια της δεξιάς, «αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση όλων των υπουργών ενόψει αυτού του νέου σταδίου δημοκρατικής μετάβασης». Αυτό είναι «φυσιολογικό», αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο δίνεται η διαβεβαίωση ότι οι θέσεις των υπουργών θα καλυφθούν εκ νέου όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν για να εξασφαλιστεί η «συνέχεια» του κρατικού μηχανισμού.
Αντίθετα με όσα είχε υποσχεθεί η ίδια, η Τζανίνε Ανιες ανήγγειλε στις 24 Ιανουαρίου ότι θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση της υπουργού Επικοινωνίας της κυβέρνησής της. Η Ροξάνα Λισαράγα κατηγόρησε την Ανιες ότι αποκλίνει από τον «σκοπό» της μεταβατικής κυβέρνησης.
Η εξήγηση της μεταβατικής προέδρου της Βολιβίας

Η Ανιες είπε πως «δεν προέβλεπε» να είναι υποψήφια στις εκλογές, αλλά αποφάσισε να κατέβει σε αυτή την αναμέτρηση ελλείψει ενότητας στις τάξεις της συντηρητικής παράταξης έναντι του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του πρώην προέδρου Εβο Μοράλες. Το MAS προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Η Ανιες συμπλήρωσε ότι η κατανομή των προθέσεων ψήφου και η πολυδιάσπαση της συντηρητικής παράταξης ήταν τα στοιχεία που «με οδήγησαν να λάβω την απόφαση αυτή».

Τι δείχνει δημοσκόπηση στην Βολιβία
Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα Página Siete, η οποία θεωρείται πως εκφράζει τη συντηρητική παράταξη, το MAS προηγείται στην πρόθεση ψήφου με το 26%, ενώ ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο και ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα πιστώνονται το 17% ο καθένας.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την 9η ως τη 13η Ιανουαρίου, κάτι που εξηγεί το ότι δεν συμπεριέλαβε το όνομα του υποψηφίου του MAS, του πρώην υπουργού Οικονομίας Λουίς Άρσε Κατακόρα, που δεν επελέγη παρά αργότερα.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η μεταβατική πρόεδρος Ανιες συγκεντρώνει το 12% των προθέσεων ψήφου.

Εντονες αντιδράσεις στη Βολιβία για την υποψηφιότητα της Ανιες

Η απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από αρκετούς στη χώρα, καθώς διαβεβαίωνε ότι δεν είχε σκοπό να κρατήσει την εξουσία αλλά απλώς και μόνο να οδηγήσει τη χώρα σε διαφανείς και ελεύθερες εκλογές όταν αναλάμβανε, τη 12η Νοεμβρίου.

Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Εβο Μοράλες εγκατέλειψε την εξουσία τη 10η Νοεμβρίου, υπό την πίεση του στρατού κι εν μέσω στάσης μονάδων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έκανε λόγο για πολλές παρατυπίες στη διαδικασία, στην οποία ο Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο. Ο πρώτος αυτόχθων που κατέλαβε την προεδρία στη Βολιβία -έμεινε στην εξουσία για συνολικά 13 χρόνια -διέψευσε ότι έγινε νοθεία και κατήγγειλε με τη σειρά του «πραξικόπημα» σε βάρος του. Υπέβαλε την παραίτησή του, κάτι που έκαναν επίσης όλοι οι υπόλοιποι στη σειρά διαδοχής του στην προεδρία, πράγμα που ώθησε την Ανιες 0-δεύτερη αντιπρόεδρο της Γερουσίας- να δηλώσει διατεθειμένη να αναλάβει μεταβατική πρόεδρος για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Σχετικές δημοσιεύσεις