Γιατί ο ουρανός είναι γαλανός

oυρανός δεν είναι γαλανός, επειδή αντανακλά τους ωκεανούς.

Και το φως του ήλιου δεν είναι άσπρο. Είναι μείγμα χρωμάτων μήκους κύματος. Ή αν προτιμάτε, αποτελείται από όλο το φάσμα των χρωμάτων. Ναι, δεν είναι ακριβώς όλα έτσι όπως νομίζουμε. Στην ατμόσφαιρα μπορούμε να δούμε μόνο τα μήκη κύματος που διασκορπίζονται.

Το μπλε και το βιολετί είναι αυτά που διασκορπίζονται περισσότερο. Τα μάτια μας ωστόσο, είναι πιο ευαίσθητα στο μπλε φως και για αυτό ο ουρανός δείχνει μπλε. Για την ακρίβεια, το ανθρώπινο μάτι δεν αντιλαμβάνεται όλο το φάσμα των χρωμάτων (κυμαίνεται από το κόκκινο έως το ιώδες).

Όταν όλα τα χρώματα αναμειγνύονται, το φως εμφανίζεται λευκό.

Μετά την εκκίνηση του ‘ταξιδιού’ του λευκού φωτός από τον ήλιο στη Γη, μερικά από τα χρώματα αρχίζουν να αλληλεπιδρούν με μόρια και μικρά σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Κάθε χρώμα στο φάσμα του ορατού φωτός έχει διαφορετικό μήκος κύματος. Τα κύματα του κόκκινου και του πορτοκαλί φωτός, για παράδειγμα, έχουν μεγαλύτερα μήκη κύματος. Το μπλε και το ιώδες φως έχουν πολύ μικρότερα.

Όπως λέει στο Live Science ο Marc Chenard, μετεωρολόγος στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ «είναι τα μικρότερα μήκη κύματος φωτός που είναι πιο πιθανό να διασκορπιστούν. Ή να απορροφηθούν πριν γίνει εκ νέου εκπομπή σε διαφορετική κατεύθυνση, από τα μόρια του αέρα και του αερίου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τα μόρια στην ατμόσφαιρα, σε μεγάλο βαθμό άζωτο και οξυγόνο, διασκορπίζουν το μπλε και ιώδες φως (αυτά με το μικρότερο μήκος κύματος) προς κάθε κατεύθυνση μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται σκέδαση Ρέιλι (βλ. μοριακή σκεδάση). Αυτό είναι που κάνει τον ουρανό μπλε.

Γιατί δεν τον βλέπουμε βιολετί -που επίσης έχει μικρό μήκος κύματος;

Το ανθρώπινο μάτι αντιδρά περισσότερο σε τρία χρώματα. Είναι το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε.

Βάσει αυτών γίνονται ορατά και όσα άλλα βλέπουμε.

Στη λίστα ανήκουν και το πορτοκαλί, με το κόκκινο και το κίτρινο της ανατολής και του ηλιοβασιλέματος.

«Κατά τη δύση του ηλίου, καθώς ένα συγκεκριμένο σημείο στρέφεται όλο και πιο μακριά από τον ήλιο, το φως του ήλιου πρέπει να ταξιδέψει μακρύτερα στην ατμόσφαιρα για να φτάσει στα μάτια σας. Μέχρι να φτάσει το φως του ήλιου σε εσάς, όλο το μπλε φως έχει διασκορπιστεί. Ως αποτέλεσμα, το πορτοκαλί, το κόκκινο και το κίτρινο μήκη κύματος είναι το μόνο που απομένει για να χρωματίσει το ηλιοβασίλεμα».

Σχετικές δημοσιεύσεις