Δεκαεξάχρονος – φαινόμενο στο σκάκι νίκησε τον Μάγκνους Κάρλσεν, νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης

Ακόμη κι ο ίδιος εξεπλάγη με τη νίκη του.

Ο 16χρονος – φαινόμενο στο σκάκι, Rameshbabu Praggnanandhaa αιφνιδίασε τον Μάγκνους Κάρλσεν, κατορθώνοντας να νικήσει το νο.1 του κόσμου στο πρωτάθλημα Airthings Masters.

Ο Praggnanandhaa, που αποκαλείται και με το ψευδώνυμο Pragg, έπαιξε κόντρα στην ηλικία και την εμπειρία του, τη στιγμή που ο Κάρλσεν φάνηκε να κάνει λάθη, δίνοντας στον ανήλικο αντίπαλό του ευκαιρίες που δεν άφησε ανεκμετάλλευτες.

Και παρότι ο πεντάκις παγκόσμιος πρωταθλητής προσπάθησε να επανακάμψει, ο Πραγκ, δεν του άφησε το περιθώριο.

Όταν πλέον είχε γίνει ξεκάθαρη η νίκη, ακόμη κι ο Πραγκ ενεός από το κατόρθωμά του, κάλυψε το στόμα του με το χέρι του αποκαλύπτοντας το σοκ του.

Επρόκειτο για την πρώτη νίκη του Πραγκ έναντι του Κάρλσεν, με τον 16χρονο να γίνεται ο πρώτος που κατάφερε να κατατροπώσει τον σουπερστάρ του σκακιού από το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα, το 2013.

Έγινε ακόμη ο μόλις τρίτος Ινδός γκρανμάστερ που νίκησε τον Νορβηγό μετά τους Viswanathan Anand και Pentala Harikrishna.

«Είμαι πολύ χαρούμενος» παραδεχόταν αργότερα. Κι ερωτηθεί πώς θα πανηγύριζε το θρίαμβό του, ο Πραγκ εμφανίστηκε απολύτως προσγειωμένος και ρεαλιστής δηλώνοντας πως θα πάει για ύπνο: «Είναι ώρα για ύπνο, καθώς δεν νομίζω πως θα δειπνήσω στις 2,30 τα ξημερώματα».

Το 2016, έγινε ο νεότερος διεθνής μάστερ στην ιστορία σε ηλικία 10 χρόνων και πολλοί ήταν τότε που προέβλεπαν ένα λαμπρό μέλλον στο πρόσωπό του.

Σχετικές δημοσιεύσεις