ΕΕ – Προς κατάργηση η χρήση πλαστικών μπουκαλίων και κάψουλες καφέ που δεν ανακυκλώνονται

Οι κανόνες θα επηρεάσουν τομείς όπως η παραγωγή τροφίμων και η χημική παραγωγή καθώς στην ΕΕ, περίπου το 40% του πλαστικού και το 50% του χαρτιού χρησιμοποιείται στις συσκευασίες.

Αλλαγές από τα κάψουλες καφέ τύπου Nespresso έως τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης, προωθεί η Κομισιόν σε μια προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων, μετά από τα πλαστικά καλαμάκια που καταργήθηκαν.

Οι κανονισμοί στοχεύουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των συσκευασιών, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg με τα κράτη – μέλη της ΕΕ και τις επιχειρήσεις να πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δοχεία που χρησιμοποιούνται για καθημερινά προϊόντα θα ανακυκλώνονται ευκολότεα ή να βιοδιασπώνται φυσικά.Remaining Time-0:00FullscreenMute

«Μια κυκλική οικονομία συσκευασίας θα βοηθήσει στην αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση των φυσικών πόρων», τονίζεται στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οι συσκευασίες αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια ταχύτερα από το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, γεγονός που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των εκπομπών CO2 και άλλων εκπομπών και στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στη ρύπανση» προστίθεται χαρακτηριστικά.

Οι κανόνες θα επηρεάσουν τομείς όπως η παραγωγή τροφίμων και η χημική παραγωγή καθώς στην ΕΕ, περίπου το 40% του πλαστικού και το 50% του χαρτιού χρησιμοποιείται στις συσκευασίες ενώ ο σχεδιασμός τους συχνά δυσχεραίνει την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση. Τα μέτρα καλύπτουν όλο το εύρος, από τα αυτοκόλλητα που τοποθετούνται σε μήλα έως τις τσάντες ή σακούλες μιας χρήσης.

Οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερες συσκευασίες, ενώ οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το 65% όλων των σχετικών απορριμμάτων θα πρέπει να ανακυκλώνεται μέχρι το τέλος του 2025. Οι νέοι κανόνες αναμένεται να εγκριθούν την Τετάρτη, όπως καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις