Εκτυπωμένες στολές, φουσκωτά drones και ηλεκτρικά διαστημόπλοια τα νέα «προϊόντα» της NASA

Κάθε χρόνο η NASA δέχεται ένα πλήθος προτάσεων από ερευνητικές ομάδες για κάθε λογής νέες αποστολές εξερεύνησης ή για ανάπτυξη νέων προηγμένων τεχνολογιών.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επιλέγει τις προτάσεις που θεωρεί πιο ενδιαφέρουσες και υποσχόμενες και προσφέρει σε εκείνους που τις έχουν προτείνει χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν την υλοποίηση τους και να παρουσιάσουν κάποια αποτελέσματα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Όσα από τα πρότζεκτ που εξελίσσονται δείξουν ότι μπορούν πράγματι να ολοκληρωθούν με επιτυχία μπαίνουν τελικά στο επίσημο καλεντάρι ερευνών και αποστολών της NASA.

Αυτό το πρόγραμμα ερευνητικών επενδύσεων ονομάζεται NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε τις προτάσεις που επέλεξε να χρηματοδοτήσει φέτος. Η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές είναι η κατασκευή διαστημικών στολών μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Οι στολές αυτές προορίζονται για χρήση από τους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στον Άρη και θα έχουν την δυνατότητα να μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα του Άρη σε οξυγόνο. Το μηχάνημα εκτύπωσης θα το έχουν μαζί τους οι αστροναύτες. Όταν φτάσουν στον Κόκκινο Πλανήτη το μηχάνημα θα σκανάρει το σώμα του αστροναύτη και σε χρονικό διάστημα μίας ώρας θα φτιάχνει τη στολή στα μέτρα του.

Οι επιτελείς της NASA αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός φουσκωτού drone με σχήμα πτηνού, του BREEZE (Bioinspired Ray for Extreme Environments and Zonal Exploration), που θα εξερευνήσει την τοξική ατμόσφαιρα και τις καιρικές συνθήκες της Αφροδίτης.
Άλλη μια πρόταση που θα χρηματοδοτηθεί είναι ένα 100% αθόρυβο ηλεκτρικό αεροσκάφος που θα εκμεταλλεύεται τη θερμότητα του Ήλιου για να αποκτά τρομερές ταχύτητες ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό σύστημα. Ανάμεσα στις προτάσεις που εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση είναι η κατασκευή μιας διαστημικής εγκατάστασης με μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός γηπέδου ποδοσφαίρου που θα ευθυγραμμίζεται με τα επίγεια τηλεσκόπια επιτρέποντας τους να παρατηρούν τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών για τον εντοπισμό κάποιου ίχνους ζωής σε αυτούς.

Σχετικές δημοσιεύσεις