Εμβόλιο – Κίνδυνος αλλεργίας σε όσους έχουν κάνει ενέσιμη θεραπεία στο πρόσωπο!

Ιδιαίτερη προσοχή στο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού της Moderna πρέπει να δείξουν όσοι έχουν κάνει θεραπείες με ενέσιμα υλικά στο πρόσωπό τους.

Η συμβουλευτική επιτροπή του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που μελετά την ασφάλεια του νέου εμβολίου διαπίστωσε ότι σε μικρό αριθμό ασθενών που είχαν κάνει χρήση filler προκλήθηκε οίδημα στο σημείο όπου είχε γίνει η ενέσιμη θεραπεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του FDA, ένα άτομο που εμφάνισε οίδημα στο πρόσωπο, μία γυναίκα 46 ετών, είχε κάνει ενέσιμη κοσμητική θεραπεία 6 μήνες πριν τη λήψη του εμβολίου, ενώ το δεύτερο άτομο, μία γυναίκα 51 ετών, είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη θεραπεία δύο εβδομάδες πριν τον εμβολιασμό.

Ένα τρίτο άτομο το οποίο είχε πραγματοποιήσει ενέσιμη θεραπεία για την ενίσχυση του όγκου των χειλιών, εμφάνισε αγγειοοίδημα (πρήξιμο) δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Το άτομο αυτό είχε παρουσιάσει παρόμοια αντίδραση και κατόπιν εμβολιασμού για τη γρίπη στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το FDA, η αντίδραση αυτή φαίνεται να είναι ανοσολογική αντίδραση ανάμεσα στην ανοσοποιητική απόκριση μετά τον εμβολιασμό και το υλικό του filler, και το φαινόμενο αυτό έχει αναφερθεί και μετά από φυσική λοίμωξη από κάποιους ιούς (π.χ. ιοί γρίπης).

Σύμφωνα με δερματολόγους, το οίδημα μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί από το ιατρικό προσωπικό με τη χρήση στεροειδών και αντιισταμινικών.

«Αυτό που διαπίστωσαν σε 30.000 εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο της Moderna ήταν ότι τρεις εμφάνισαν αντίδραση στο filler. Η αντίδραση ήταν εστιασμένη στο σημείο όπου είχε χορηγηθεί το filler, επομένως ήταν στα χείλη και τα μάγουλα» ανέφερε ο πλαστικός χειρουργός Αμίρ Καράμ, διευκρινίζοντας ότι ένας ασθενής είχε κάνει ενέσιμη αισθητική θεραπεία πριν από δύο εβδομάδες, ενώ άλλος πριν από έξι μήνες.

Ο Καράμ εξήγησε ότι το εμβόλιο προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, εκδηλώνοντας φλεγμονή στο σημείο του ενέσιμου υλικού.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η χρήση filler δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτρέψει κάποιον από τον εμβολιασμό, καθώς οι αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν αντιμετωπίστηκαν εύκολα και αποτελεσματικά από το ιατρικό προσωπικό. 

Συμβούλευσε δε όσους εμφανίσουν οίδημα στην περιοχή των fillers μετά το εμβόλιο να επικοινωνήσουν με τον πλαστικό χειρουργό τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις