Ηλεκτρονικό τσιγάρο.. Ξανασκέψου το. Νέα έρευνα

Aμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι ακόμα και μια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αποδεικνύεται επιβλαβής για τα αιμοφόρα αγγεία, έστω κι αν το μείγμα δεν περιέχει νικοτίνη.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αν και έχει πλασαριστεί ως μια ασφαλέστερη εκδοχή του συμβατικού καπνίσματος, μάλλον δεν είναι!

Αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι ακόμα και μια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αποδεικνύεται επιβλαβής για τα αιμοφόρα αγγεία, έστω κι αν το μείγμα δεν περιέχει νικοτίνη.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια δημοσιεύουν την έρευνά τους στο Radiology.

Οι ειδικοί για να μελετήσουν τη μεσοπρόθεσμη επίπτωση του ατμίσματος έκαναν μαγνητικές τομογραφίες (MRI) σε 31 υγιείς μη καπνιστές πριν και μετά από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με μείγμα που δεν περιείχε νικοτίνη. Συγκρίνοντας τα δεδομένα προ και μετά την MRI, το μεμονωμένο επεισόδιο ατμίσματος συντελούσε σε μειωμένη αιματική ροή και εξασθενημένη ενδοθηλιακή λειτουργία στη μηριαία αρτηρία, που διοχετεύει αίμα στον μηρό και τα κάτω άκρα.

Το ενδοθήλιο που αποτελεί τον εσωτερικό χιτώνα των αιμοφόρων αγγείων, είναι καίριας σημασίας για την σωστή κυκλοφορία του αίματος. Αν καταστραφεί ή τραυματιστεί, οι αρτηρίες σκληραίνουν και η ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο μπορεί να περιοριστεί σημαντικά συντελώντας τελικά σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Ενώ τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι σχετικά αβλαβή, η διαδικασία του ατμίσματος μπορεί να μεταμορφώσει σε τοξικές ουσίες την προπυλενογλυκόλη και την γλυκερόλη. Πέρα από τις επιβλαβείς δράσεις της νικοτίνης, αποδείξαμε ότι το άτμισμα έχει μια ξαφνική, άμεση επίδραση στην αγγειακή λειτουργία του σώματος και μπορεί να έχει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Felix W. Wehrli, καθηγητής Ακτινολογίας και Βιοφυσικής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Το μείγμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου που εξέτασαν οι ερευνητές περιείχε προπυλενογλυκόλη και γλυκερόλη, με επίγευση καπνού, αλλά όχι νικοτίνη. Κάθε εθελοντής έκανε 16 «ρουφηξιές» των τριών δευτερολέπτων έκαστη. Για να αξιολογήσουν οι ειδικοί την αγγειακή αντίδραση, είχαν σφίξει τον μηρό των συμμετεχόντων με έναν επίδεσμο και στη συνέχεια μέτρησαν πόσο γρήγορα έρεε το αίμα μετά την αφαίρεση του επιδέσμου από τον μηρό. Ομοίως δια της MRI έλεγξαν την μηριαία αρτηρία και τις φλέβες του ποδιού πριν και μετά από κάθε άτμισμα για να αξιολογήσουν την αλλαγή της αγγειακής λειτουργίας

Σχετικές δημοσιεύσεις