Η Γερμανία κρατικοποιεί εταιρείες & δίκτυα ενέργειας

Η κάτω Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παίρνει τον έλεγχο της παραγωγής, των δικτύων και των μέσων μεταφοράς και διανομής ενέργειας.

Ενώ η ελληνική Κυβέρνηση ψαλιδίζει τα υπερκέρδη των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας και διαρρέει ότι… δεν υπάρχουν, η Γερμανία προχωρά σε επίταξη ή απαλλοτρίωση των ενεργειακών υποδομών και πόρων!

Πιο συγκεκριμένα, η κάτω Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να παίρνει τον έλεγχο της παραγωγής, των δικτύων και των μέσων μεταφοράς και διανομής ενέργειας εάν η ασφάλεια της παροχής κινδυνεύει.

Το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους των κυβερνητικών παρατάξεων, του SPD (Σοσιαλδημοκράτες), των Πρασίνων και του FDP (Φιλελεύθεροι) καθώς και της αριστεράς, όπως μεταδίδει η Welt.

Πρόεδρος ΡΑΕ: Δεν υιοθετούμε τα ποσά που οι πάροχοι θέλουν να αφαιρεθούν από τα υπερκέρδη
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γερμανική κυβέρνηση για να προστατεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας λόγω του κινδύνου που διαβλέπει από τη Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου, προωθεί αυτές τις διατάξεις που θα γίνουν νόμος του κράτους τον Ιούνιο και θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να θέτει υπό καθεστώς κρατικής κηδεμονίας ενεργειακές εταιρείες εάν δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ή εάν η ενεργειακή ασφάλεια τίθεται σε κίνδυνο.

Το τροποποιημένο σχέδιο νόμου –που μένει να εγκριθεί από την άνω Βουλή– θα μπορούσε να εφαρμοστεί για πρώτη φορά εάν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ιδιοκτησίας του διυλιστηρίου της Σβετ, πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του οποίου είναι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosneft.

Ο αρμόδιος εποπτικός φορέας θα πρέπει να ειδοποιείται για οποιονδήποτε σχεδιαζόμενο παροπλισμό εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου στο μέλλον, δυνάμει του νομοσχεδίου.

Πηγή: www.rosa.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις