Η δολοφονία οπαδού που άλλαξε το ποδόσφαιρο

«Έβαλα το μαχαίρι μέχρι τη λαβή στην σάρκα του»

Από το 1980 εώς και τις αρχές του 1990 το ποδόσφαιρο στην Ισπανία δεν είχε καμία σχέση με αυτό το υπερθέαμα που βλέπουμε σήμερα και ζηλεύουμε που δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδό τους.

Τα γήπεδα ήταν τόπος δράσης συμμοριών, οργανωμένων οπαδών που κυκλοφορούσαν με όπλα και ακροδεξιών οργανώσεων που με δούρειο ίππο το ποδόσφαιρο στρατολογούσαν κόσμο.

Οι  Boixos Nois ήταν οπαδοί της Μπαρτσελόνα με ακροδεξιές απόψεις, ενώ οι Brigadas Blanquiazules  ήταν οι οπαδοί της Εσπανιόλ, και φημίζοταν για την αγριότητα των επιθέσεών τους.

Τον Δεκέμβριο του 1990, στη στάση για το λεωφορείο, κάθονται 3 οπαδοί της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι περικυκλώνονται από τους οπαδούς της Εσπανιόλ και αρχίζουν να τους χτυπούν με ρόπαλα. Οι δύο καταφέρνουν να ξεφύγουν, αλλά ο ένας δέχεται πολλαπλές μαχαιριές και καταλήγει στο νοσοκομείο όπου διαφεύγει του θανάτου, κυριολεκτικά από θαύμα.

Ένα μήνα μετά οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα στήνουν καρτέρι έξω από το γήπεδο της Εσπανιόλ και μαχαιρώνουν 5 οπαδούς, ένας από αυτούς βρίσκει ακαριαίο θάνατο.

Στην Ισπανία ξεσπάει σκάνδαλο, οι αρχές ζητούν τη διακοπή του πρωταθλήματος και τη παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκόμενων. Οι δράστες συλλαμβάνονται και οι 4 αποδέχονται τις κατηγορίες και δείχνουν μεταμέλεια. Ο 5ος όμως ο Χοσέ Αντόνιο Ρομέρο Ορς, γνωστός ως Jaro, παραληρεί μπροστά στους δικαστές και δικαιολογεί τις πράξεις του, μιλώντας για κάθαρση από απόβλητα.

«Έβαλα το μαχαίρι μέχρι τη λαβή στην σάρκα του», αυτή του η δήλωση όπως και η παραδοχή ότι συνέχιζε να πιέζει μέχρι να βεβαιωθεί ότι είναι νεκρός έκανε τους δικαστές να τον καταδικάσουν σε 76 χρόνια χωρίς αναστολή. Σε έφεση που έγινε καταδικάστηκε σε 140 χρόνια, χαρακτηρίζοντας τον κατηγορούμενο ως “πρωτόγονο” και “ζωώδη”.

Από εκείνη την ημέρα χιλιάδες αστυνομικοί φυλούν τα γήπεδα. Οι εντολές είναι ρητές, οποιαδήποτε κίνηση που οδηγεί σε βία, το ματς διακόπτεται συλλαμβανονται οι εμπλεκόμενοι και το πρωτάθλημα τερματίζεται χωρίς να υπάρχει κουβέντα για επανέναρξη.

Οι ομάδες αναγκάζονται και διαλύουν τους οργανωμένους, και αρχίζουν και φυλάσσουν οι ίδιες τα γήπεδα με αποτέλεσμα τα κρούσματα βίας να έχουν εξαφανιστεί, πλην ελαχίστον περιπτώσεων τα τελευταία 30 χρόνια.

Σχετικές δημοσιεύσεις