Η Επιτροπή αναστέλλει τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σε αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό, η Επιτροπή αποφάσισε να αναστείλει τη συνεργασία με ρωσικές οντότητες στον τομέα της έρευνας, της επιστήμης και της καινοτομίας. Η Επιτροπή δεν θα συνάψει νέες συμβάσεις ούτε νέες συμφωνίες με ρωσικούς οργανισμούς στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Επιπλέον, η Επιτροπή αναστέλλει τις πληρωμές προς ρωσικές οντότητες στο πλαίσιο υφιστάμενων συμβάσεων. Αυτή τη στιγμή επανεξετάζονται όλα τα τρέχοντα έργα στα οποία συμμετέχουν ρωσικοί ερευνητικοί οργανισμοί, τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» όσο και στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζων 2020».

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε: «Η συνεργασία της ΕΕ στον τομέα της έρευνας στηρίζεται στον σεβασμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων που αποτελούν τη βάση της αριστείας και της καινοτομίας. Η αποτρόπαια στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί επίθεση κατά των ίδιων αυτών αξιών. Ως εκ τούτου, είναι καιρός να τερματίσουμε τη συνεργασία μας με τη Ρωσία στον τομέα της έρευνας

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε τα εξής: «Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί επίθεση κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης, στην οποία βασίζεται η πολιτιστική έκφραση, η ακαδημαϊκή και επιστημονική ελευθερία και η επιστημονική συνεργασία. Επομένως, αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε πλέον σε έργα συνεργασίας με ρωσικές οντότητες στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Ταυτόχρονα, διατηρούμε τη δέσμευσή μας να εξασφαλίσουμε τη συνεχή επιτυχή συμμετοχή της Ουκρανίας στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και στο πρόγραμμα έρευνας και κατάρτισης της Ευρατόμ. Μέλη της ουκρανικής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας αποτελούν βασικούς συμμετέχοντες στα προγράμματα-πλαίσια της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία εδώ και 20 χρόνια και έχουν επιδείξει αριστεία και πρωτοπορία στον τομέα της καινοτομίας. Έχουμε λάβει διοικητικά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι επιτυχημένοι Ουκρανοί και οι επιτυχημένες Ουκρανές δικαιούχοι μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.»

Η πλήρης δήλωση της Επιτρόπου κ. Γκαμπριέλ είναι διαθέσιμη εδώ.

Η αξιολόγηση της κατάστασης όσον αφορά τη Λευκορωσία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ιστορικό

Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» είναι το κυριότερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, με προϋπολογισμό ύψους 95,5 δισ. ευρώ. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν τρέχοντα έργα του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» στα οποία συμμετέχουν ρωσικές οντότητες. Προετοιμαζόταν η σύναψη συμφωνιών επιχορήγησης για τέσσερα έργα στα οποία συμμετείχαν τέσσερις ρωσικοί ερευνητικοί οργανισμοί, τις οποίες η Επιτροπή αποφάσισε να αναστείλει. Αυτό σημαίνει ότι η υπογραφή νέων συμβάσεων αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας.

Εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά τρέχοντα έργα του προγράμματος «Ορίζων 2020», το οποίο ήταν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία την περίοδο 2014-2020 με προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 80 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή αναστέλλει τις πληρωμές προς ρωσικές οντότητες στο πλαίσιο υφιστάμενων συμβάσεων. Επί του παρόντος, υπάρχουν 86 ενεργά έργα του προγράμματος «Ορίζων 2020», στα οποία συμμετέχουν 78 διαφορετικοί ρωσικοί οργανισμοί. Σε 29 από αυτούς, οι οποίοι συμμετέχουν σε 19 έργα, έχουν χορηγηθεί συνεισφορές της ΕΕ ύψους 12,6 εκατ. ευρώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις