Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν συμμετέχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια 2026

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα βρίσκεται στο Μόναχο την Παρασκευή και το Σάββατο για να συμμετάσχει στη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου ηγετικά στελέχη τις πολιτικής και της βιομηχανίας από όλο τον κόσμο θα παραστούν για να συζητήσουν τα πλέον πιεστικά διεθνή ζητήματα στον τομέα της ασφάλειας. Η Πρόεδρος θα συνοδεύεται από διάφορα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων, τα οποία θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Η Διάσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση: αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τις πιο φιλόδοξες αμυντικές πρωτοβουλίες εδώ και γενιές — όπως το μέσο για αμυντικές προμήθειες SAFE και ο χάρτης πορείας για την ετοιμότητα με ορίζοντα το 2030. Οι πρωτοβουλίες αυτές αναμένεται να αποφέρουν τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων στον τομέα της άμυνας που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της Ένωσης. Όπως δήλωσε και η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, αποτελούν βασικό τμήμα της προσπάθειας της Επιτροπής να κάνει την Ευρώπη ανεξάρτητη — από τη διαφοροποίηση του εμπορίου έως τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η Πρόεδρος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη την Παρασκευή, ξεκινώντας με σύντομες δηλώσεις στον Τύπο μαζί με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχουν σε ένα φόρουμ με θέμα τη διατλαντική ασφάλεια.

Το Σάββατο, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα ξεκινήσει εκφωνώντας κεντρική ομιλία. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, θα έχει επίσης σειρά διμερών συναντήσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις