Ιταλία – εκλογές 2022 Ποιοι πολιτικοί διεκδικούν να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης

Οι κύριοι υποψήφιοι στις γενικές εκλογές της Ιταλίας την ερχόμενη Κυριακή για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου και τον προσδιορισμό του επόμενου που θα κυβερνήσει τη χώρα περιλαμβάνουν μερικά γνωστά ονόματα και μερικά λιγότερο γνωστά.

Από τον τρεις φορές πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι έως την ηγέτη της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης Τζόρτζια Μελόνι, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις και σκοπεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα της Ιταλίας στην Πρωθυπουργία.

Οι βασικοί παίκτες στις εκλογές της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου είναι:

ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ

τζόρτζια μελόνι

Προηγούμενη στις δημοσκοπήσεις των ψηφοφόρων εδώ και εβδομάδες, η Μελόνι μπορεί να γίνει η πρώτη ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η πρώτη γυναίκα ηγέτης της. Το κόμμα της «Αδερφοί της Ιταλίας» έχει σημειώσει μεγάλη δημοτικότητα από την ψηφοφορία το 2018, όταν συγκέντρωσε λίγο πάνω από 4%.

Η Μελόνι αρνήθηκε να συμμετάσχει το κόμμα της, το οποίο συνίδρυσε το 2012, σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης ενότητας στην περίοδο της πανδημίας υπό τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Η 45χρονη Μελόνι, αν εκλεγεί θα είναι μία από από τους νεότερους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας. Ισχυρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ γραφειοκρατική, αλλά έχει πει ότι δεν θα πιέσει για κανένα «Italexit» – το να βγάλει τη χώρα από το κοινό νόμισμα του ευρώ – και απεικονίζει τον εαυτό της ως ένθερμο υποστηρικτή του ΝΑΤΟ. Συγκεντρώνεται ενάντια σε αυτά που αποκαλεί «λόμπι» LGBT και προωθεί αυτό που λέει ότι είναι η «χριστιανική ταυτότητα» της Ευρώπης. Αλλά σε έντονη αντίθεση με τους συναδέλφους της ηγέτες στα δεξιά της Ιταλίας – τον ​​αντιμεταναστευτικό Ματέο Σαλβίνι και τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που και οι δύο θαύμασαν ανοιχτά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν – η Μελόνι υποστηρίζει τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.

ΕΝΡΙΚΟ ΛΕΤΤΑ

ενρίκο_λέττα

Ο 56χρονος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, της κύριας κεντροαριστερής δύναμης της Ιταλίας, είναι ο κύριος αντίπαλος της Μελόνι στις εκλογές. Ο Λέττα υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός σε έναν συνασπισμό που περιελάμβανε κεντροδεξιές δυνάμεις, αφού οι εκλογές του 2013 απέτυχαν να εξασφαλίσουν ξεκάθαρη πλειοψηφία. Αλλά έχασε την Πρωθυπουργία μετά από μόλις 10 μήνες, όταν ένας φιλόδοξος συμπολίτης Δημοκρατικός, ο Ματέο Ρέντσι, έκανε ελιγμούς για να πάρει το αξίωμα για τον εαυτό του. Μετά την “εκδίωξη” ο Λέττα πήγε να διδάξει στο Παρίσι στο διάσημο πανεπιστήμιο Sciences Po. Με τις εσωτερικές διαμάχες να μαστίζουν χρόνια τους Δημοκρατικούς, επέστρεψε στην Ιταλία για να πάρει πίσω τα ηνία του κόμματος τον Μάρτιο του 2021. Ο Λέττα δεν κατάφερε, παρά την προσπάθειά του, να οικοδομήσει μια σταθερή κεντροαριστερή εκλογική συμμαχία για να αμφισβητήσει τη Μελόνι και τους συμμάχους της όταν το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων, το μεγαλύτερο κόμμα στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, βοήθησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης του Ντράγκι αυτό το καλοκαίρι.

ΜΑΤΤΕΟ ΣΑΛΒΙΝΙ

ματέο_σαλβίνι

Ο Σαλβίνι, ο 49χρονος ηγέτης του κόμματος Λέγκα, ήταν το αδιαμφισβήτητο πρόσωπο της δεξιάς ηγεσίας στην Ιταλία μέχρι να απογειωθεί το ακροδεξιό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι. Το κόμμα του έχει ρίζες στον βιομηχανικό βορρά της Ιταλίας. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, έκλεισε μια συμφωνία το 2018 για να κυβερνήσει με το Κίνημα των 5 Αστέρων, ακόμη και αφού χλεύασε τις λαϊκιστικές δυνάμεις. Μετά από ένα χρόνο περίπου, έκανε διάφορους ελιγμούς για να εκδιώξει τον ηγέτη των 5 Αστέρων Τζουζέπε Κόντε από την Πρωθυπουργία, ώστε να μπορέσει να την πάρει για τον εαυτό του. Όμως ο Κόντε ξεπέρασε τον Σαλβίνι και έκανε τη δική του συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού που άφησε τη Λέγκα στην αντιπολίτευση. Ως υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Κόντε, ο Σαλβίνι άσκησε τη σκληρή γραμμή του ενάντια στους μετανάστες, ειδικά αυτούς που έφτασαν κατά δεκάδες χιλιάδες με βάρκες λαθρέμπορων από τη Λιβύη. Κατά τη θητεία του, οι μετανάστες που διασώθηκαν από πλοία ανθρωπιστικής βοήθειας κρατούνταν για μέρες ή εβδομάδες στα υπερπλήρη πλοία, επειδή αρνήθηκε να τους αφήσει γρήγορα να αποβιβαστούν. Οι εισαγγελείς στη Σικελία τον απήγγειλαν κατηγορίες για απαγωγή λόγω της πολιτικής του. Έχει κριθεί αθώος σε μία περίπτωση. Μια άλλη δίκη στο Παλέρμο συνεχίζεται ακόμα.

ΣΙΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

σίλβιο μπερλουσκόνι

Ο Μπερλουσκόνι πρωτοστάτησε στη λαϊκιστική πολιτική στην Ιταλία τη δεκαετία του 1990, όταν ίδρυσε το δικό του κόμμα και το ονόμασε Forza Italia μετά από μια επευφημία ποδοσφαίρου. Με τα 86α γενέθλιά του στις 29 Σεπτεμβρίου, και τη δημοτικότητα της Forza Italia να συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια, ο πρώην πρωθυπουργός για τρεις θητείες δεν κατέρχεται για να διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία, αλλά ελπίζει σε μια έδρα στη Γερουσία. Σχεδόν πριν από μια δεκαετία, η Γερουσία τον απέβαλε λόγω καταδίκης για φορολογική απάτη, που προήλθε από την αυτοκρατορία των Μέσων Ενημέρωσής του.

Η τελευταία Πρωθυπουργία του Μπερλουσκόνι έληξε ξαφνικά το 2011, όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη ότι ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των Μέσων Ενημέρωσης δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα οικονομικά της χώρας του κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της Ευρώπης.

ΤΖΙΟΥΖΕΠΕ ΚΟΝΤΕ

τζουζέπε κόντε

Ο 56χρονος Κόντε είναι δικηγόρος που ειδικεύεται στη διαμεσολάβηση. Βγήκε από την πολιτική αφάνεια για να γίνει πρωθυπουργός το 2018, αφού το λαϊκιστικό, ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα 5 Αστέρων που τώρα ηγείται κατέπληξε το κατεστημένο της Ιταλίας σαρώνοντας σχεδόν το 33% των ψήφων για να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα του Κοινοβουλίου. . Όταν ούτε ο τότε ηγέτης των 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, ούτε ο ηγέτης της δεξιάς Ματέο Σαλβίνι, δεν υπολόγισαν ποιος θα γίνει Πρωθυπουργός, ο Κόντε πήρε την θέση. Περίπου 15 μήνες αργότερα, η κυβέρνηση του Κόντε κατέρρευσε όταν ο Σαλβίνι έκανε μια κίνηση για να πάρει την Πρωθυπουργία για τον εαυτό του. Όμως ο Κόντε ξεπέρασε τον Σαλβίνι σχηματίζοντας μια νέα κυβέρνηση που αντικατέστησε τη Λέγκα με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Στη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός, η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα στη Δύση που χτυπήθηκε από την πανδημία COVID-19. Ο Κόντε επέβαλε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στον κόσμο για τον κορωνοϊό. Αλλά τον Ιανουάριο του 2021, 16 μήνες μετά τη δεύτερη κυβέρνηση του, ο Κόντε, κατέρρευσε όταν ο Ματέο Ρέντσι, πρώην Πρωθυπουργός, απομάκρυνε το μικρό κεντρώο κόμμα του από τον συνασπισμό.

Σχετικές δημοσιεύσεις