Κανείς δεν αρρωσταίνει από τον κρύο καιρό

Αν έχετε μεγαλώσει στην επαρχία και δη σε περιοχές με πολύ κρύο, σίγουρα θα έχετε ακούσει από τις γιαγιάδες και τους γονείς σας «ντύσου καλά, θα κρυώσεις!». Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι το κρυολόγημα προκύπτει από το ελαφρύ ντύσιμο μια χειμωνιάτικη μέρα, όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

«Δεν αρρωσταίνατε επειδή παίζατε στη βροχή ή επειδή έξω είχε κρύο. Επίσης δεν αρρωσταίνατε επειδή καθόσασταν κοντά στον ανεμιστήρα ή επειδή δεν φορούσατε καπέλο, κάλτσες ή φανελάκι.. Αρρωσταίνατε εξαιτίας του ιού που είχατε εκτεθεί», λέει και συνεχίζει ζητώντας συγγνώμη από όλες τις θείες και τις γιαγιάδες.

«Όλες ήθελαν να φοράμε περισσότερα ρούχα για να μην κρυώνουμε.. αλλά στην πραγματικότητά αυτό δεν είχε να κάνει με την ίωση».

Όλα έχουν να κάνουν με παθογόνους παράγοντες, σύμφωνα με την εν λόγω παιδίατρο. «Όπως οι ιοί κυρίως, και μετά κάποια βακτήρια, και πολύ λιγότερο πιθανό, οι μύκητες», λέει.

Η παιδίατρος αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν εποχές που είναι σε έξαρση το κρυολόγημα και η γρίπη όχι όμως εξαιτίας του καιρού (χειμώνα, φθινόπωρο) αλλά επειδή είναι σε έξαρση διάφορες ιώσεις.

Μεταξύ άλλων αναφέρει επίσης ότι το κρύο (ως αίσθηση) δυσκολεύει την ανάρρωση, αλλά η ίδια η ίωση δεν προκαλείται σε καμία περίπτωση από το ίδιο το κρύο.

«Ακόμη και αν κάποιος κρυώνει, θα πρέπει να εκτεθεί σε κάποιο παθογόνο μικρόβιο για να αρρωστήσει», αναφέρει.

Σχετικές δημοσιεύσεις