Καταστρέφονται τα χημικά όπλα που είχαν εγκαταλειφθεί στην Κίνα από την Ιαπωνία

Η Κίνα και η Ιαπωνία σημειώνουν πρόοδο στην καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων που είχαν εγκαταλειφθεί από τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό στην κινεζική επικράτεια στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διαπίστωσε χθες Δευτέρα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Σχεδόν 90.000 εγκαταλελειμμένα χημικά όπλα έχουν δηλωθεί στην κινεζική επικράτεια, σε πάνω από 90 τοποθεσίες, διευκρίνισε ο ΟΑΧΟ, με έδρα τη Χάγη, στην Ολλανδία.

«Από τα σχεδόν 90.000 εγκαταλελειμμένα χημικά όπλα στην Κίνα, τα 60.170 καταστράφηκαν ως τον Ιούνιο του 2022» σύμφωνα με τις ενημερώσεις από αξιωματούχους της Κίνας και της Ιαπωνίας, σημείωσε με ικανοποίηση ο οργανισμός στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία «αποδεικνύει επίσης την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία της Σύμβασης», έκρινε ο πρεσβευτής Ζιάντ Μ.Ντ. Αλ Ατίγια, ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΟ και μόνιμος αντιπρόσωπος του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στον οργανισμό.

Εργοστάσιο καταστροφής χημικών όπλων, που κατασκευάστηκε από την Ιαπωνία στο χωριό Χαρμπάλινγκ, στην κινεζική επαρχία Τζιλίν, άρχισε το 2014 την εξουδετέρωση του μεγαλύτερου μέρους του στοκ χημικών όπλων που άφησε πίσω ο αυτοκρατορικός ιαπωνικός στρατός στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εγκαταστάσεις καταστροφής των χημικών όπλων λειτουργούν με τόσο κινεζικό όσο και ιαπωνικό εργατικό δυναμικό, γεγονός που χαρακτηρίζεται σπάνιο παράδειγμα συνεργασίας των δύο κρατών ως προς το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα των ευθυνών της Ιαπωνίας και του ρόλου της στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο.

Η Κίνα και η Ιαπωνία υπέγραψαν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων το 1997.

Δυο χρόνια αργότερα, Πεκίνο και Τόκιο υπέγραφαν μνημόνιο κατανόησης με το οποίο η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να διαθέσει κεφάλαια, εξοπλισμό και το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για την ανασκαφή και την καταστροφή όλων των εγκαταλελειμμένων χημικών όπλων. Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής αναβλήθηκε αρκετές φορές.

Χημικά όπλα που εγκαταλείφθηκαν από τον ιαπωνικό στρατό έχουν εντοπιστεί σε αρκετές δεκάδες τοποθεσίες στην Κίνα, κάτι που εγείρει τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια του πληθυσμού και για το περιβάλλον.

Η Ιαπωνία προχώρησε, σε συνεργασία με την Κίνα και βάσει των κανόνων του ΟΑΧΟ, σε επιχειρήσεις ανασκαφής και ανάκτησης των εγκαταλελειμμένων χημικών όπλων. Αφού ανακτηθούν, τα όπλα αυτά συχνά αποτίθενται προσωρινά σε αποθήκες στην Κίνα.

Σχετικές δημοσιεύσεις