Κρήτη – Στα σκουπίδια το 90% της παραγωγής των κηπευτικών!

Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές των κηπευτικών στα δημοπρατήρια της ανατολικής Κρήτης, ξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης, αφενός λόγω του πολύμηνου λοκντάουν στην εστίαση που πλέον είναι όμως παρελθόν, αφετέρου εξαιτίας της αισχροκέρδειας που αποδεδειγμένα έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην τελική ζήτηση, σύμφωνα με έμπειρους συνεταιριστές.

Για πρωτοφανή κατάσταση έκαναν λόγο με δηλώσεις τους στο “Ράδιο Κρήτη” ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Ιεράπετρας “Ανατολή”, Ξενοφών Δουλούμης και ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου ΤυμπακίουΜανώλης Ορφανουδάκης, περιγράφοντας μία εικόνα δραματική.

Σήμερα στη Μεσαρά, στο δημοπρατήριο Τυμπακίου είναι χαρακτηριστικό ότι οι μελιτζάνες έπεσαν κατά μέσο όρο μόλις στα 20 λεπτά (!) όπως και το αγγουράκι με αποτέλεσμα εκατοντάδες προϊόντα να είναι απούλητα με τη συνολική αδιάθετη ποσότητα να εκτιμάται σε δεκάδες τόνους!

Ακόμη και το πεπόνι, σύμφωνα με τον κ. Ορφανουδάκη, κατρακύλησε στα 50 λεπτά το κιλό! Εν ολίγοις, δηλαδή, οι παραγωγοί αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και το κόστος παραγωγής…

Και την ίδια ώρα, το αγγουράκι στη λιανική πωλείται προς ένα ευρώ το κιλό ενώ τις τελευταίες ημέρες, σε αρκετά μανάβικα ξεπέρασε ακόμη και τα … δύο ευρώ!

Για απερίγραπτη κατάσταση στην Ιεράπετρα, κάνει την ίδια ώρα, λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ανατολή”, κ. Ξενοφών Δουλούμης, καθώς η ντομάτα έπεσε μόλις στα 30 λεπτά το κιλό (!) όπως και το αγγουράκι ενώ η εικόνα φαίνεται να ισορροπείται με τις τιμές της πιπεριάς Φλωρίνης που πωλείται στο δημοπρατήριο προς 90 λεπτά ενώ η τιμή της πιπεριάς “κέρατο” είναι στα 55λεπτά το κιλό.

Οι παραγωγοί κηπευτικών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η φετινή χρονιά πλέον έχει χαθεί, ενώ εκτιμάται ότι τα κηπευτικά της περιοχής θα καταλήξουν στα σκουπίδια σε ποσοστό.. 90%!

Σχετικές δημοσιεύσεις