Λονδίνο – Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τεράστιο ρωμαϊκό μωσαϊκό

Αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Μουσείου του Λονδίνου ανακάλυψαν στη βρετανική πρωτεύουσα ένα τεράστιο ψηφιδωτό, που χρονολογείται από τα τέλη του 1ου έως τις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. και πιθανότατα αποτελούσε τμήμα του πατώματος μιας τραπεζαρίας κάποιου Ρωμαίου ευγενή.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, το ρωμαϊκό μωσαϊκό είναι το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί στο Λονδίνο τα τελευταία 50 χρόνια κι ανακαλύφτηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής για την κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε σημείο εισόδου κι εξόδου των ταξιδιωτών στο ρωμαϊκό Λονδίνιουμ, στη βόρεια πλευρά του ποταμού Τάμεση.

Το μωσαϊκό, μήκους 8 μέτρων, αποτελείται από δύο χειροποίητα πάνελ από μικρές χρωματιστές ψηφίδες, τοποθετημένες πάνω σε ένα κόκκινο δάπεδο.

Το κύριο πάνελ απεικονίζει μεγάλα, πολύχρωμα λουλούδια.

Το μικρό πάνελ που ανακαλύφτηκε τον περασμένο Ιούνη απεικονίζει έχει πιο απλό σχέδιο, αλλά περιέχει περισσότερους δεσμούς του Σολομώντα (το χαρακτηριστικό σχέδιο με τις καμπύλες που μπλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας έναν αέναο κύκλο), καθώς και δύο λουλούδια και γεωμετρικά σχέδια σε χρώμα κόκκινο, άσπρο και μαύρο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν και τα ερείπια των τοίχων ενός ρωμαϊκού κτιρίου, σύμφωνα με τον «The Londonist».

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανήκουν πιθανότατα σε ιδιωτική κατοικία για ομάδα πλούσιων ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή.

Η Αντονιέτα Λερζ, επικεφαλής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Λονδίνου, σχολίασε ότι ελπίζει ότι αυτή η σπουδαία ανακάλυψη πρόκειται να εκτεθεί στο κοινό δημοσίως, με σκοπό όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να είναι σε θέση να το δουν και να το απολαύσουν.

Σχετικές δημοσιεύσεις