Μαθήματα περσικών σε φοιτητές και πολίτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ιρανοί φοιτητές θα διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως και πολίτες, θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα περσικών. Η δυνατότητα θα παρέχεται στο πλαίσιο μνημονίου Επιστημονικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου και του Μορφωτικού Κέντρου της Ιρανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από τον πρύτανή του, καθ. Νίκο Παπαϊωάννου και τον Μορφωτικό Σύμβουλο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, Δρ. Αλί Μ. Χελμί, και σκοπός του, όπως αναφέρει, είναι «η ενίσχυση των ελληνο-ιρανικών επιστημονικών και πολιτιστικών σχέσεων και η προώθηση της επιστήμης και της κουλτούρας των δύο χωρών». Εκτός από τη διδασκαλία ελληνικών και περσικών, το μνημόνιο προβλέπει τη διοργάνωση συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων μεταξύ του ΑΠΘ και διάφορων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων του Ιράν, τη χορήγηση υποτροφιών με σκοπό την κινητικότητα καθηγητών και φοιτητών, την εκπόνηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, την εκπόνηση ακαδημαϊκών εκδόσεων και την οργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων και εκδηλώσεων.
«Όταν οι δράσεις στοχεύουν στην επιστημονική κατάρτιση νέων ανθρώπων, μπορούν να θεωρηθούν ως επένδυση καλών σχέσεων και ακαδημαϊκών επικοινωνιών για το παρόν και το μέλλον», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, διευκρινίζοντας πως το μνημόνιο «αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία καρποφόρων συνεργασιών μεταξύ του ΑΠΘ και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων του Ιράν, ξεκινώντας από τον χώρο των Ανθρωπιστικών Επιστημών».
«Είναι ιδιαίτερη τιμή η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που φέρει το όνομα του Αριστοτέλη, του φιλοσόφου που τιμά η Ανατολή», δήλωσε ο κ. Χελμί, επισημαίνοντας ότι το μνημόνιο «προσφέρει πολλές δυνατότητες  στους τομείς της επιστήμης και του πολιτισμού και ανοίγει πεδία συνεργασίας με πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Ιράν, στα οποία φοιτούν ετησίως 45.000 αλλοδαποί φοιτητές».
Σ.Αβραμίδου

Σχετικές δημοσιεύσεις