Μικτή εικόνα κατέγραψε η αγορά στο νομό Θεσσαλονίκης στη διάρκεια των εορτών

Μικτή εικόνα παρουσίασε η αγορά στο νομό Θεσσαλονίκης στη διάρκεια των εορτών του 2019, αφού όπως προκύπτει από έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ορισμένοι κλάδοι κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ άλλοι συνέχισαν τη φθίνουσα πορεία των τελευταίων χρόνων. Πάντως, τόσο αυτοί που κατέγραψαν κέρδη, όσο και εκείνοι που είδαν την πορεία της επιχείρησής τους στάσιμη ή καθοδική, δήλωσαν “ ετοιμοπόλεμοι” για τη νέα χρονιά, με ορισμένους εξ αυτών να σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν στον δρόμο που ήδη κινούνται, εντείνοντας την προσπάθειά τους, και άλλους να τονίζουνότι ήδη σχεδιάζουν τις διορθωτικές εκείνες κινήσεις, που ενδεχόμενα θα λειτουργήσουν καθοριστικά για τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. 
Τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της καταναλωτικής συμπεριφοράς στη διάρκεια των εορτών του 2019, όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της πόλης, ήταν δύο: η “ εμμονή” των πολιτών σε εκτεταμένη έρευνα αγοράς πριν από τις αγορές τους, φαινόμενο που άνθισε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και η σαφής προτίμηση των Ελλήνων στα εγχώρια προϊόντα, αγορασμένα μάλιστα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στις γειτονιές τους. «Πλέον, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι τελικά ο Έλληνας καταναλωτής τείνει περισσότερο στο “καλύτερα να καταναλώνω λιγότερη ποσότητα και ποιοτικά, παρά πολλή και άγευστη”»  ανέφεραν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων του νομού.
 Ευχαριστούν οι κρεοπώλες τους καταναλωτές για την εμπιστοσύνη
 Ολοένα και περισσότεροι καταγράφονται οι Έλληνες καταναλωτές, που “επιστέφουν στα καταστήματα από όπου παραδοσιακά αγόραζαν τα κρεατικά τους”, προτιμώντας τα σε σχέση με άλλα σημεία πώλησης, παρά τις προσφορές σε αυτά, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης, προσθέτοντας: “ εάν οι καταναλωτές συνεχίσουν να μας δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους για ακόμη μια διετία, τότε θα νιώσουμε ασφαλείς ότι η μικρομεσαία επιχείρηση δεν θα σβήσει”. Κατά τον κ.Κεσίδη, “ ο πελάτης κάνει τον κύκλο του” και “ ευτυχώς μπορεί περιοδικά να τον χάσει ο καταστηματάρχης, λόγω των προσφορών σε άλλα σημεία πώλησης, όμως αργά ή γρήγορα η ποιότητα κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης τους, ενώ η προσωπική σχέση που μπορούν να αναπτύξουν με τον καταστηματάρχη λειτουργεί ιδιαίτερα θετικά στην ψυχολογία τους”. 
Στο πλαίσιο αυτό “ ευχαριστώντας τους καταναλωτές που προτίμησαν για τις αγορές τους τα κρεοπωλεία της γειτονιάς τους”, ο κ. Κεσίδης σημείωσε ότι “ πήγαμε πολύ καλά στις εορτές του 2019, συγκριτικά με το 2018. Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καταγράψαμε αύξηση τζίρου κατά 2%-5% και  5%-10% αντίστοιχα. Ο κόσμος που έμπαινε στα μαγαζιά μας ψώνιζε” επισήμανε.
Την προτίμηση των καταναλωτών “ κέρδισαν”, σύμφωνα με τον ίδιο τα χοιρινά και πουλερικά, ενώ “ τη μεγάλη έκπληξη έκαναν φέτος, ύστερα από πολλά χρόνια, οι πωλήσεις στα αρνιά και στα κατσίκια που υπερίσχυσαν έναντι του μοσχαριού”. Οπως εξήγησε “ τις τελευταίες ημέρες του 2019, ψάχναμε να βρούμε αρνιά και κατσίκια και δεν βρίσκαμε” και σημείωσε “ οι πωλήσεις μας στα δύο προαναφερόμενα προϊόντα καταγράφηκαν αυξημένες σε ποσοστό ως και 40%, ισοσκελίζοντας έτσι τη χασούρα από την καθίζηση στο μοσχάρι”.
Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει «αυτό δεν είναι “νορμάλ”, αφού τα αρνιά και τα κατσίκια είναι για τις εορτές του Πάσχα» και η σημαντική αύξηση της ζήτησής τους στη διάρκεια των φετινών γιορτών των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, είχε ως αποτέλεσμα “ αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει επάρκεια σε αρνί και κατσίκι, ενώ η τιμή τους, που κυμαίνεται μεταξύ των 8,50-11 ευρώ/κιλό, δεν προβλέπεται να πέφτει στο προσεχές μέλλον”. Στον νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν περί τα 930 κρεοπωλεία, σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη.

Σχετικές δημοσιεύσεις