Μουλάν: Γιατί η νέα της ταινία προκάλεσε τόσες αντιδράσεις;

ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας σε πολλές χώρες της Ασίας ζητούν μποϊκοτάζ της ταινίας.

Η διαμάχη για την ταινία ξεκίνησε πέρυσι, όταν η πρωταγωνίστρια, Λιου Γιφέι, εξέφρασε την υποστήριξη της στην αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί υπερβολική βία για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2019, η ηθοποιός ανάρτησε μήνυμα στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo, το οποίο μεταφράστηκε ως: “Υποστηρίζω και την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ. Τώρα μπορείτε να με δείρετε». Έπειτα, πρόσθεσε στα αγγλικά: “Τι κρίμα για το Χονγκ Κονγκ”.

Τώρα, οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ ξανακάνουν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της ταινίας και ενώθηκαν με ακτιβιστές από την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν και την Νότια Κορέα.

Την Παρασκευή, ο γνωστός ακτιβιστής από το Χονγκ Κονγκ, Joshua Wong, έγραψε στο Twitter: “Αυτή η ταινία κυκλοφορεί σήμερα. Αλλά επειδή η Disney προσκυνά το Πεκίνο, και επειδή η Λιου Γιφέι υποστηρίζει ανοιχτά και υπερήφανα την αστυνομική βία στο Χονγκ Κονγκ, καλώ όλους όσους πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα να #BoycottMulan (μποϊκοτάρουν την Μουλάν).”

Ο ισχυρισμός του Wong ότι η Disney “προσκυνά την Κίνα”, αντηχεί στα σχόλια που έκανε ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, William Barr, τον περασμένο μήνα. Ο Barr επέκρινε την Disney και τα άλλα στούντιο του Χόλιγουντ, λέγοντας ότι προσαρμόζουν τα σενάρια και τους χαρακτήρες των ταινιών προκειμένου να διασφαλιστεί η διανομή τους στην Κίνα, η οποία είναι τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ταινιών στον κόσμο.

Η Μουλάν είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους τον Μάρτιο, όμως αναβλήθηκε αρκετές φορές εξαιτίας της πανδημίας και εντέλει κυκλοφόρησε online στο Disney +. Η ταινία κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια και η απόσβεση του ποσού αυτού είναι μάλλον ακατόρθωτη μόνο μέσα από τις ψηφιακές συνδρομές. Αυτός είναι και ο λόγος που η Disney καθυστερούσε για μήνες την πρεμιέρα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η ταινία, που αφηγείται την ιστορία μιας ατρόμητης νέας ηρωίδας που αγωνίζεται για τη χώρα της, χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο διαμαρτυρίας από το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, οι ακτιβιστές παροτρύνουν τους θεατές να παραμερίσουν την υποτιθέμενη βία στην οθόνη και να λάβουν θέση ενάντια στον πραγματικό αυταρχισμό που συμβολίζει.

Σχετικές δημοσιεύσεις