Οι ΗΠΑ αγόρασαν το 92% της ρεμδεσιβίρης – Ο υπόλοιπος πλανήτης θα μοιραστεί το 8%

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέκτησε το 92% του συνόλου της παραγωγής της ρεμδεσιβίρης από τα φαρμακευτικά εργαστήρια Gilead από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, δηλαδή περίπου 500.000 θεραπείες σε σχεδόν 550.000 (κάθε θεραπεία χρειάζεται 6,25 φιαλίδια κατά μέσο όρο).

Σύμφωνα με το Business Insider, πρόκειται για το πρώτο φάρμακο που έδειξε μια σχετική δραστικότητα για τη θεραπεία της Covid-19, και του οποίου οι ΗΠΑ αγόρασαν σχεδόν όλη την παραγωγή για τους επόμενους τρεις μήνες, αφήνοντας τις υπόλοιπες χώρες σε κατάσταση «έλλειψης».

«Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε ένα απίστευτο συμβόλαιο προκειμένου οι Αμερικανοί να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πρώτη εγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή κατά του κορονοϊού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Άζαρ, ανακοινώνοντας την επιχειρηματική συμφωνία.

Βρετανία και Γερμανία: Έχουμε επαρκή αποθέματα ρεμδεσιβίρης

Η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον είχε προκαλέσει φόβο για ελλείψεις του φαρμάκου στις υπόλοιπες χώρες, αλλά τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν σήμερα ότι δεν ανησυχούν για τους πολίτες τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Βρετανία και η Γερμανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν επαρκή αποθέματα του αντιρετροϊκού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη,

«Η Βρετανία χρησιμοποιεί τη ρεμδεσιβίρη εδώ και καιρό, αρχικά σε κλινικές δοκιμές και σήμερα στο πλαίσιο ενός προγράμματος έγκαιρης πρόσβασης στα φάρμακα. Η Βρετανία έχει επαρκή αποθέματα ρεμδεσιβίρης», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Στη Γερμανία, «η κυβέρνηση εξασφάλισε αποθέματα ρεμδεσιβίρης νωρίς», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. «Επί του παρόντος τα αποθέματα είναι επαρκή».

Το φάρμακο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ την 1η Μαΐου έπειτα από κλινικές δοκιμές που έδειξαν ότι μειώνει κατά τέσσερις ημέρες τη διάρκεια αποκατάστασης των βαριά ασθενών του κορονοϊού.

Σχετικές δημοσιεύσεις