Οι 22 συνήθειες για μια ευτυχισμένη ζωή

Οι 22 συνήθειες για μια ευτυχισμένη ζωήΓια τον Σίγκμουντ Φρόιντ, οι δυο θεμέλιοι λίθοι της ευτυχίας ήταν αγάπη και εργασία, ενώ οι εχθροί της χαράς είναι ο πόνος και η ανία, σύμφωνα με τον Άρθουρ Σοπενχάουερ.…

Ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες ξεχωρίζουν 22 συνήθειες που μπορούν να μας εξασφαλίσουν χαρά και να μας ανεβάσουν τη διάθεση.

 1. Γράψτε τρία πράγματα για τα οποία αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Είναι αποδεδειγμένο πως όσοι εφαρμόζουν αυτή την πρακτική έχουν πιο θετική ματιά στη ζωή και λιγότερα ψυχοσωματικά συμπτώματα.
 2. Ανεβείτε κάπου ψηλά και κοιτάξτε τα αστέρια. Το δέος που αισθάνεται ένας άνθρωπος κοιτώντας τον κόσμο από ψηλά αυξάνει τα επίπεδα ικανοποίησης.
 3. Πιείτε καφέ, όχι όμως πολύ! Η κατανάλωση καφεΐνης δίχως υπερβολές έχει συνδεθεί με τη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
 4. Κάντε διαλογισμό. Έχει αποδειχτεί πως ο διαλογισμός μειώνει τα επίπεδα άγχους και τον κίνδυνο της κατάθλιψης.
 5. Διαβάστε μία περιπετειώδη ιστορία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι που διαβάζουν τις περιπετειώδεις ζωές των άλλων έχουν λιγότερο στρες και νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση.
 6. Βγείτε έξω, ξαπλώστε κάτω από ένα δέντρο, περπατήστε στο δάσος και θα δείτε αμέσως τα ευεργετικά αποτελέσματα στη διάθεση σας.
 7. Κάντε μία βόλτα στη φύση. Μία βόλτα εκτός των τειχών της πόλης διώχνει τις αρνητικές σκέψεις!
 8. Να κάνετε όσα συνηθίζετε όταν είστε χαρούμενοι ακόμα και εάν αυτή τη στιγμή δεν είστε.
 9. Να συμμετέχετε σε εκδηλώσεις πολιτισμού. Η επίσκεψη σε ένα μουσείο ή σε ένα κονσέρτο αποτελεί εγγύηση για μια καλύτερη διάθεση!
 10. Ακούστε θλιμμένα τραγούδια. Όσο παράδοξο και αν φαντάζει, το να ακούτε θλιμμένες μουσικές είναι μία από τις δραστηριότητες που έχουν συνδεθεί με την ευτυχία.
 11. Βάλτε στόχους που ξέρετε πως μπορείτε να πετύχετε. Για την ακρίβεια οι ειδικοί προτείνουν τη συγκεκριμενοποίηση των στόχων και την καταγραφή τους για αύξηση των ποσοστών επιτυχίας.
 12. Καταγράψτε τα συναισθήματα σας. Η καταγραφή των συναισθημάτων βοηθά στο να ξεκαθαρίσουμε τις σκέψεις μας, να επιλύσουμε προβλήματα και να ανακουφιστούμε από τον πόνο.
 13. Ξοδέψτε χρήματα για άλλους, όχι για τον εαυτό σας. Όπως αποκαλύπτει μία μελέτη, το να διαθέσετε τα χρήματα σας για τη φροντίδα ή ένα δώρο για αγαπημένο πρόσωπο χαρίζει μεγαλύτερη χαρά από το να αγοράσουμε κάτι για τον εαυτό μας.
 14. Κάντε εθελοντισμό. Είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να τονώσετε τη δική σας ψυχική υγεία και να αποφύγετε την κατάθλιψη, λένε οι ειδικοί.
 15. Αφιερώστε χρόνο σε φίλους. Βάσει των στοιχείων μίας πρόσφατης έρευνας, το να ξοδεύετε χρόνο με φιλικά πρόσωπα χαρίζει μεγαλύτερη χαρά από το να περνάτε χρόνο με την οικογένεια.
 16. Χαμογελάστε περισσότερο κάνοντας θετικές σκέψεις. Όχι όμως επιτηδευμένα!
 17. Μην κρατάτε κακίες και πικρά αισθήματα . Αν νιώθετε πως έχετε αδικηθεί ή προδοθεί, δεν θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε για καιρό τα αρνητικά συναισθήματα.
 18. Να έχετε ερωτικές επαφές όσο συχνά το έχετε εσείς ανάγκη, όχι όσο συχνά λένε οι έρευνες. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η ερωτική επαφή λειτουργεί ευεργετεί ψυχικά μόνο όταν έχει νόημα και για τους δυο συντρόφους.
 19. Να είστε ταυτόχρονα αισιόδοξος και ρεαλιστής. Η επιτυχία και η χαρά εξασφαλίζονται μέσα από έναν συνδυασμό αισιοδοξίας και ρεαλισμού στη αντιμετώπιση της ζωής.
 20. Λερώστε τα χέρια σας. Παίξτε με το χώμα, μην φοβάστε τα βακτήρια.
 21. Απολαύστε ένα πρωινό στην παραλία. Ένα γεύμα στο ήλιο καταπολεμά κάθε αίσθημα μιζέριας.
 22. Αθληθείτε. Η άσκηση εξασφαλίζει μείωση του στρες και ευεξία.

Σχετικές δημοσιεύσεις