Ο πρόεδρος της Ονδούρας διαψεύδει ότι συνδέεται με διακίνηση ναρκωτικών

Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες διέψευσε δημοσιεύματα που επικαλούνται ένα δικόγραφο της δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο συνδέεται με κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, διαβεβαιώνοντας πως προέρχονται από κακοποιούς που θέλουν να τον εκδικηθούν.

«Οι λαθρέμποροι ναρκωτικών ζητάνε εκδίκηση εναντίον του μοναδικού προέδρου που έκανε αυτό που χρειαζόταν να κάνει», υποστήριξε ο Ερνάντες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εκθέτοντας λεπτομερειακά τις προσπάθειές του για να πατάξει τη διακίνηση στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, όπου οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος διατηρούν αρκετά οχυρά.

Ο Ερνάντες αναφερόταν συγκεκριμένα σε ρεπορτάζ του αμερικανικού ισπανόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Univision, κατά το οποίο ο πρόεδρος της Ονδούρας ενέχεται σε διεθνή συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο παρέπεμπε σε δικόγραφο έκτασης 44 σελίδων που αφορά την επικείμενη δίκη στη Νέα Υόρκη του αδελφού του προέδρου, του Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, και περιέχει την κατάθεση κάποιου που φέρεται να είναι πρώην αξιωματούχος.

«Αυτές είναι ψευδείς κατηγορίες που έκανε κάποιος διακινητής ναρκωτικών», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Ερνάντες, αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπάρχει αυτό το δικόγραφο και βρίσκεται στη διάθεση αμερικανού δικαστή.

Ο δεξιός πρόεδρος της Ονδούρας, άλλοτε δικηγόρος ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στην Ονδούρα το 2014, μπόρεσε να μειώσει ανθρωποκτονίες εφαρμόζοντας σκληρή πολιτική έναντι των καρτέλ των ναρκωτικών και των συμμοριών των δρόμων, που υποστηρίζεται σθεναρά από τις ΗΠΑ, αλλά επικρίνεται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Μάιο, δικόγραφο που προσκομίστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο έρευνας ευρείας κλίμακας για διακίνηση ναρκωτικών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, οι αμερικανικές αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Ονδούρας.

Ο αδελφός του, ο Τόνι Ερνάντες, συνελήφθη στο Μαϊάμι τον Νοέμβριο. Ηγετικό στέλεχος της συμμορίας Λος Κατσίρος αποκάλυψε κατά τη διάρκεια δίκης που διεξήχθη το 2017 στη Νέα Υόρκη πως ο αδελφός του προέδρου δωροδοκήθηκε για να βοηθήσει το ξέπλυμα μεγάλων ποσών που προέρχονταν από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Αρκετά ακόμη ισχυρά πρόσωπα στην Ονδούρα, ανάμεσά τους και πρώην και νυν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρώην πρόεδρος Πορφίριο Λόμπο, βρέθηκαν αντιμέτωπα με ποινικές διώξεις από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για υποθέσεις που σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών.

Σχετικές δημοσιεύσεις