Ο Τραμπ απλοποιεί τη διαδικασία απέλασης μεταναστών

Μία νέα διαδικασία ταχείας απέλασης των μεταναστών, η οποία θα παρακάμπτει τα δικαστήρια, προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, οποιοσδήποτε μετανάστης χωρίς έγγραφα και άδεια παραμονής, ο οποίος δεν θα μπορεί να αποδείξει ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ επί δύο συναπτά έτη, θα μπορεί να απελαθεί με συνοπτικές διαδικασίες.  

Η νέα πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ αναμένεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) ωστόσο ανακοίνωσε ότι σκοπέυει να στραφεί κατά της απόφασης στη δικαοσύνη.

Επισήμως, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η νέα διαδικασία θα βοηθήσει να ρυθμιστούν ορισμένα ζητήματα «επιβαρυνσης» στα νότια σύνορα, μία «απαραίτητη απάντηση στη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση».

Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την ακόμη πιο σκληρή στάση που σκοπεύει να τηρήσει στο μεταναστευτικό ο Ντόναλντ Τραμπ εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Έως σήμερα, μόνο οι μετανάστες που συλλαμβάνοντας σε απόσταση 160 χλμ. από τα σύνορα και βρίσκονταν στις ΗΠΑ για λιγότερο από δύο βδομάδες μπορούσαν να απελαθούν άμεσα.    

Για τους μετανάστες που εντοπίζονταν ενώ βρίσκονταν στη χώρα για περισσότερο από δύο εβδομάδες έπρεπε να ακολουθηθεί η δικαστική οδός για να απελαθούν.  

Σχετικές δημοσιεύσεις