Πέτσας για Χαλκιδική: Άμεση εκταμίευση κονδυλίων για αποζημιώσεις

Για τις συνέπειες της φονικής κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα, για τις αποζημιώσεις καθώς και για την τρέχουσα κατάσταση της περιοχής  μίλησε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε πως αποφασίστηκε η έκτακτη και η άμεση επιχορήγηση για τις υποδομές στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής.
Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την συμπαράσταση του στις οικογένειες των θυμάτων.

Τονίζοντας πως υπάρχουν 6 νεκροί και 23 τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως όταν εκδηλώθηκε το φαινόμενο καταγράφηκαν ταχύτητες άνω των 150 χιλιομέτρων.

«Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως για την κατάσταση στην Χαλκιδική. Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον υπ. Προστασία του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη και του ανέθεσε όλον τον συντονισμό. Με την σειρά του ο υπ. Προστασίας του Πολίτης συντόνισε όλη την επιχείρηση. Μέσω του υπουργού Υγείας ο πρωθυπουργός είχε άμεση ενημέρωση για τα θύματα», τόνισε ο Στ. Πέτσας σχετικά με το πώς ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις.
Πρόσθεσε δε πως ο στρατός συνδράμει την αποκατάσταση των υποδομών και πως  καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει, ενώ αποφασίστηκε η άμεση εκταμίευση κονδυλίων για αποζημιώσεις.
Ενημέρωσε ότι στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο και του ΕΛΓΑ, ενώ πρόσθεσε ότι για τους ιδιώτες και επαγγελματίες θα υπάρξει πρώτα οριοθέτηση, ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες ενισχύσεων.
Επισήμανε πως αποφασίστηκε η άμεση εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης και η διάθεση των απαιτούμενων ποσών για τις αποζημιώσεις των κατοίκων που επλήγησαν από τις καταστροφές.
Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές ο Στ. Πέτσας απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ώρα για επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις». Οπως πρόσθεσε, θα κριθεί εάν είναι απαραίτητο τις επόμενες ημέρες.
Σχετικά με το πρόβλημα με τη ΔΕΗ, τόνισε πως αυτό έχει να κάνει με την υψηλή τάση. Το αργότερο μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, τόνισε ο κ. Πέτσας.
Επισήμανε επίσης πως δεν λειτουργεί ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, για να προσθέσει ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρείων κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή.
Επίσης δήλωσε πως οι ξένες πρεσβείες έχουν ενημερωθεί για τους νεκρούς υπηκόους τους από την καταιγίδα.
Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση θα δώσει άμεση επιχορήγηση για τις υποδομές στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής.
Τα ποσά τη οικονομικής επιχορήγησης
Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

Σχετικές δημοσιεύσεις