«Πολιτιστικό έγκλημα» η απόσπαση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου

«Πολιτιστικό έγκλημα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, νομικός Φωκίων Δεληγιάννης, την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, που βρέθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.
    «Παρακολουθούμε στενά ό,τι γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο της Βενιζέλου. Έχουμε καταστρώσει το σχέδιο των επόμενων κινήσεων μας και όταν θα έρθει η στιγμή να σηκωθούν τα αρχαία, θα ακολουθήσουν άλλα ένδικα βοηθήματα. Απευθύνουμε έκκληση να το ξανασκεφτούν, προς χάριν της πόλης και του έργου» είπε ο κ.Δεληγιάννης, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την αίτηση ακύρωσης, που η Κίνηση κατέθεσε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά της σχετικής απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού (με βάση την οποία εγκρίθηκε η πρόταση της Αττικό Μετρό ΑΕ για την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων).
    Αναφέρθηκε δε, στο ιστορικό κομμάτι του θέματος από το 2014 και σχολίασε την πρόσφατη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, περί «σκοταδιστών», λέγοντας πως «η Κίνηση Πολιτών και όχι Κίνηση Σκοταδιστών, όπως αγενώς χαρακτηρίστηκαν όσοι ασκούν το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγουν στο ΣτΕ, αγωνίζεται για το καλό της πόλης».    
  Στην πορεία των εργασιών του Μετρό στάθηκε, από την πλευρά της, η ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Αλέκα Αλεξόπουλου, η οποία υποστήριξε πως μετά την απόσπαση και επανατοποθέτηση η Βενιζέλου «θα είναι ένα ψεύτικο αρχαιολογικό εύρημα» και χαρακτήρισε ως «ένα είδος μάρκετινγκ και καθρεφτάκια» το πρόσφατο βίντεο για τον Σταθμό Βενιζέλου της Αττικό Μετρό.
    Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και το μέλος της Κίνησης Πολιτών και πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την ολοκλήρωση του Μετρό, ακόμη και με κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου, ενώ υπενθύμισε πως ο «νυν δήμαρχος ήταν εξαρχής υπέρ της απόσπασης». 

Σχετικές δημοσιεύσεις