Πουλί σε ζωολογικό κήπο μιμείται τέλεια μωρό που κλαίει

Ποιο παιδάκι κλαίει με σπαρακτικούς λυγμούς στον ζωολογικό κήπο του Ταρόνγκα στο Σίδνεϊ;

Δεν είναι παιδάκι αλλά μια λύρα, πτηνό της Αυστραλίας διάσημο για τις μιμήσεις του.

Μια αρσενική λύρα με το ταιριαστό όνομα «Ηχώ» άρχισε πέρυσι να μιμείται το κλάμα μωρών σε απόγνωση. Στη διάρκεια της πανδημίας ο κήπος έμεινε κλειστός, όμως το πουλί συνέχισε τις πρόβες μέχρι που τελειοποίησε τη δραματική παράσταση.Ποιο παιδάκι κλαίει με σπαρακτικούς λυγμούς στον ζωολογικό κήπο του Ταρόνγκα στο Σίδνεϊ; Δεν είναι παιδάκι αλλά μια λύρα, πτηνό της Αυστραλίας διάσημο για τις μιμήσεις του. Μια αρσενική λύρα με το ταιριαστό όνομα «Ηχώ» άρχισε πέρυσι να μιμείται το κλάμα μωρών σε απόγνωση. Στη διάρκεια της πανδημίας ο κήπος έμεινε κλειστός, όμως το πουλί συνέχισε τις πρόβες μέχρι που τελειοποίησε τη δραματική παράσταση. «Υποθέτω ότι μιμείται κάποιον επισκέπτη μας» είπε στον Guardian η Λιν Γκολεβιόφσκι, υπεύθυνη για τα πτηνά του ζωολογικού κήπου. «Υπάρχουν και δύο άλλοι ήχοι που έχει μάθει πρόσφατα. Ο πρώτος είναι ο ήχος ενός ηλεκτρικού τρυπανιού, τον οποίο μιμείται με τρομακτική ακρίβεια. Ο δεύτερος είναι ο συναγερμός πυρκαγιάς. Μιμείται ακόμα και την ανακοίνωση ‘εκκενώστε τον χώρο’» ανέφερε. Λύρες ονομάζονται δύο συγγενικά είδη του γένους Menura, ενδημικά πτηνά της Αυστραλίας. Τα αρσενικά, τα οποία διαθέτουν μακριά ουρά την οποία ανοίγουν σαν βεντάλια όταν ερωτοτροπούν, είναι διάσημα για τη μίμηση μιας πληθώρας τεχνητών ήχων, από σειρήνες συναγερμών μέχρι αλυσοπρίονα. Όσο καλύτερη είναι η μίμηση, τόσο πιο γοητευτικό δείχνει το αρσενικό στα θηλυκά. Οι θηλυκές λύρες είναι επίσης καλοί μίμοι, συνήθως όμως μιμούνται τη φωνή αρπακτικών πτηνών για να διώξουν επίδοξους θηρευτές.

«Υποθέτω ότι μιμείται κάποιον επισκέπτη μας» είπε στον Guardian η Λιν Γκολεβιόφσκι, υπεύθυνη για τα πτηνά του ζωολογικού κήπου.

«Υπάρχουν και δύο άλλοι ήχοι που έχει μάθει πρόσφατα. Ο πρώτος είναι ο ήχος ενός ηλεκτρικού τρυπανιού, τον οποίο μιμείται με τρομακτική ακρίβεια. Ο δεύτερος είναι ο συναγερμός πυρκαγιάς. Μιμείται ακόμα και την ανακοίνωση ‘εκκενώστε τον χώρο’» ανέφερε.

Λύρες ονομάζονται δύο συγγενικά είδη του γένους Menura, ενδημικά πτηνά της Αυστραλίας. Τα αρσενικά, τα οποία διαθέτουν μακριά ουρά την οποία ανοίγουν σαν βεντάλια όταν ερωτοτροπούν, είναι διάσημα για τη μίμηση μιας πληθώρας τεχνητών ήχων, από σειρήνες συναγερμών μέχρι αλυσοπρίονα.

Όσο καλύτερη είναι η μίμηση, τόσο πιο γοητευτικό δείχνει το αρσενικό στα θηλυκά.

Οι θηλυκές λύρες είναι επίσης καλοί μίμοι, συνήθως όμως μιμούνται τη φωνή αρπακτικών πτηνών για να διώξουν επίδοξους θηρευτές.

Σχετικές δημοσιεύσεις