Πρέπει να φοράμε μάσκα όταν είμαστε σε εξωτερικό χώρο; – Τι θα γίνει από Δευτέρα

Η χρήση προστατευτικής μάσκας γίνεται υποχρεωτική από τη Δευτέρα, καθώς η μερική άρση του lockdown καθιστά ακόμη πιο αναγκαία τη λήψη μέτρων για την προστασία κατά του κοροναϊού.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιούμε την προστατευτική μάσκα; Είναι αναγκαία και σε εξωτερικούς χώρους;

Πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους;

Δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στο δρόμο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα κουρεία, κομμωτήρια και στους χώρους αισθητικής περιποίησης, ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σε όλους τους υπόλοιπους χώρους, δήλωσε, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και υποχρεωτική είναι μόνο για τους επαγγελματίες που εργάζονται σε κλειστούς χώρους.

Ακόμη, δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης καθώς θα λειτουργούν σε εξωτερικό χώρο.

Πού είναι υποχρεωτική;

Αντιμέτωποι με πρόστιμο 150 ευρώ θα βρίσκονται όσοι δεν φορούν προστατευτική μάσκα από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Η χρήση της θα είναι υποχρεωτική από εργαζόμενους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και άλλες επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων προϋποθέτει σωματική επαφή.

Ακόμη, μάσκα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Αυστηρή σύσταση προβλέπεται για τη χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης) σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πολίτες.

Επιπλέον αυστηρή σύσταση υπάρχει για τη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ελεγκτές θα έχουν επιφορτιστεί για την εφαρμογή του μέτρου.

Επίσης, καλούνται όλοι οι πολίτες τρίτης ηλικίας να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι, αν και υπάρχει ισχυρή σύσταση για εκείνους να συνεχίσουν να μένουν σπίτι.

Το κόστος της μάσκας

Στο εμπόριο οι τιμές των χειρουργικών μασκών κυμαίνονται από 1 έως 1,5 ευρώ, με μέση τιμή τα 1,2 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πριν την πανδημία κόστιζαν μόλις 30 λεπτά!

Οι υφασμάτινες κοστολογούνται από 1,5 έως 2 ευρώ, ενώ η τιμή τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 ευρώ. Ένα πακέτο 50 τεμαχίων κοστίζει 50 ευρώ.

Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 4-6 μάσκες μιας χρήσης για τα παιδιά και άλλες τόσες για τους γονείς, το κόστος ανέρχεται στα 8-12 ευρώ τη μέρα και στα 240 με 360 ευρώ τον μήνα.

Τα φαρμακεία είναι προμηθευμένα με επάρκεια σε ποσότητες μασκών οι οποίες μπορούν να καλύψουν και τη ζήτηση των επόμενων ημερών που όσοι δεν έχουν μάσκες, θα τρέξουν να βρουν.

Τι λέει η κυβέρνηση για τη κόστος της μάσκας

Ο Νίκος Παπαθανάσης σε ερώτηση σχετικά με το ύψος των τιμών απάντησε: «θα παρακολουθήσουμε αυτή την εβδομάδα την αγορά και εκτιμούμε ότι θα έρθει η ισορροπία».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στην αρχή της υγειονομικής κρίσης είχε παρατηρηθεί έλλειψη σε μάσκες και αντισηπτικά, ενώ η έντονη ζήτηση οδήγησε σε αύξηση τις τιμές, ωστόσο, όπως είπε, η αγορά τροφοδοτείται κανονικά και σε ό,τι αφορά στα αντισηπτικά, υπάρχουν σκέψεις από τα δύο τεμάχια που επιτρέπεται να αγοράζει σήμερα ένας πελάτης, να αυξηθεί ο αριθμός στα τρία τεμάχια. Αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα ισορροπήσει και η αγορά των μασκών.

Αυξάνεται η παραγωγή στην Ελλάδα

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, όταν δημιουργήθηκε η πλατφόρμα για να γνωρίζει το κράτος τα αποθέματα υγειονομικού υλικού καταγράφηκαν 500.000 μάσκες, και σήμερα έχουμε 30 εκατομμύρια τεμάχια.

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το υπουργείο Ανάπτυξης, η μια εκ των δύο εταιρειών που έχουν ξεκινήσει την παραγωγή μασκών στη χώρα μας, έχει παραγγείλει δυο νέα μηχανήματα και σύντομα η παραγωγή της από 9 εκατομμύρια τεμάχια το μήνα θα φτάσει στα 18 εκατομμύρια τεμάχια το μήνα.

«Αλλά δεν είναι μόνο ένα το εργοστάσιο που παράγει μάσκες, υπάρχουν και άλλες μονάδες που έχουν προχωρήσει σε αγορά μηχανημάτων και υπάρχουν και εισαγωγές, οπότε εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα η τιμή των μασκών θα μειωθεί» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Μπορούμε να τη φτιάξουμε μόνοι μας

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μόνοι τους υφασμάτινο επαναχρησιμοποιούμενο κάλυμμα, για να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα, και μία οικογένεια προκειμένου να μειώσει το κόστος, μπορεί να χρησιμοποιεί αυτές τις υφασμάτινες μάσκες φτιαγμένες από παλαιά ρούχα. Σχετικές οδηγίες θα δοθούν αρμοδίως, σημείωσε ο υφυπουργός.

Σχετικές δημοσιεύσεις