Την στιγμή που η κυβέρνηση μόνο που δεν πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της πολιτικής της, η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της ευρωπαϊκής λίστας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πήραμε κάτω από τη βάση στην εξάλειψη της φτώχειας και την αξιοπρεπή εργασία, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Κομισιόν, τα οποία δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.
Η έρευνα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα για τις επιδόσεις των κρατών-μελών στον στόχο για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή. Πρόκειται για τον 12ο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ατζέντας 2030 του ΟΗΕ. Με βάση τα στοιχεία, η χώρα μας παίρνει κάτω από τη βάση στην εξάλειψη της φτώχειας, στην αξιοπρεπή εργασία και στο εισόδημα, τομείς στους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει κάνει πολλά θετικά βήματα, με τους πολίτες να παρακολουθούν απορημένοι τις δηλώσεις υπουργών.
Αναλυτικά, η Ελλάδα βαθμολογείται με κάτω από τη βάση σε όλους τους δείκτες φτώχειας. Το 26,3% του πληθυσμού βιώνει κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι 21,6% της Ε.Ε., ενώ έχει σημαντικά υψηλότερο ποσοστό εργαζόμενων – φτωχών, με 10,6% του εργατικού δυναμικού να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, έναντι 8,2% στην Ε.Ε. Κάθε ρεκόρ, όμως, σπάει στο κόστος στέγασης, με το 26,7% να πληρώνει πάνω από 40% του εισοδήματός του για να στεγαστεί, έναντι 8,7% στην Ε.Ε., αποτελώντας τον μεγαλύτερο εφιάλτη των ελληνικών νοικοκυριών.
Χάσμα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφεται στον τομέα της αξιοπρεπούς εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης, με το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα να ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 18.690 ευρώ ετησίως, έναντι 29.030 του μέσου όρου της Ε.Ε. Επίσης, η Ελλάδα έχει υπερτριπλάσια ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας από τον μέσο όρο της Ε.Ε. – με 7,7% έναντι 2,4%.
Το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο δυσοίωνο, καθώς η χώρα μας έχει αισθητά υψηλότερο ποσοστό νέων (15-29 ετών) που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης και εκτός εργασίας, με 15,3%, έναντι 11,7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ηδη στην Ελλάδα έχει γίνει αισθητή η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, το διαθέσιμο εισόδημα στη χώρα μας, με βάση την κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη, υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου κατά 33 ποσοστιαίες μονάδες (67%). Πρόκειται για τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία.
Οι προτάσεις του Πράσινου Κινήματος για την ακρίβεια
Καθημερινά όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, υποχωρούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η τεράστια αύξηση όλων των τιμών, οφείλεται κυρίως στην αποδιοργάνωση των εφοδιαστικών αλυσίδων που οδήγησαν στην αδυναμία της προσφοράς να ανταποκριθεί άμεσα στην αύξηση της ζήτησης. Ο πληθωρισμός και προσθετικά τα κερδοσκοπικά ποσοστά μεταφέρθηκαν στους καταναλωτές, δεδομένου ότι οι περισσότερες πολύ μικρές επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές του.
Επίσης, ο στόχος για εκπομπή μηδενικών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 θα αποτελέσει βασικό παράγοντα ανατιμήσεων στην ενέργεια, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ δεν προχωρά ιδιαίτερα.
Η κυβέρνηση, χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, για το μεσοδιάστημα μέχρι την ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ, αλλά και χωρίς ουσιαστική οραματική πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση, έχει χάσει τη μάχη με την ακρίβεια.
Παίζει τον ρόλο, ενός κακού διαχειριστή της πραγματικότητας.
Ταυτόχρονα, όμως, με διάφορα «άλλοθι» και το ειδικό καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, στήριξε οικονομικά την επιχειρηματική προνομιακή ελίτ της χώρας μας, στερώντας αναγκαίους πόρους από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από τις φτωχές οικογένειες
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ προτείνει τα εξής:
– Την άμεση μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% και για όσα προϊόντα είναι ήδη στο 13% να πέσουν στο 6%. Ειδικά για τα βασικά είδη διατροφής της οικογένειας, (το αναγκαίο πακέτο του νοικοκυριού), να υπάρξει μηδενικό ΦΠΑ και πλαφόν ανώτερου ορίου τιμής.
– Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για να συγκρατηθεί το προσαυξημένο ποσό που θα προκύψει από τις ανατιμήσεις
– Την υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επιδότηση ρεύματος και για τους καταναλωτές μεσαίας τάσης.
– Την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος σημαντικού αριθμού επαγγελματιών.
– Την άμεση επαναφορά των δόσεων των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 120 και 240 δόσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Να έχουν δικαίωμα να μπουν στη ρύθμιση, όσες εταιρίες και φυσικά πρόσωπα την έχουν χάσει αλλά και όσοι «τρέχουν» ρύθμιση με λιγότερες δόσεις.
– Την ενίσχυση (έχοντας προτεραιότητα σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης) των αγροτών, αγροτικών συνεταιρισμών και εταιρειών που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.
– Κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
– Κρίνουμε ότι οι Καταναλωτές στην Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξουν την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, να συνειδητοποιήσουν την δύναμη που έχουν ως καταναλωτές, ώστε να πετύχουν την δημιουργία μιας ισορροπημένης και δικαιότερης αγοράς που θα:
– έχει προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταναλωτή και όχι την αλόγιστη επιδίωξη του μέγιστου κέρδους,
– σέβεται την νομοθεσία, τα δικαιώματά των καταναλωτών, την αξιοπρέπειά του, το περιβάλλον,
– αποδεικνύει έμπρακτα ότι αντιλαμβάνεται την ευθύνη της για την ασφάλεια και την υγεία μας
– λειτουργεί σε κλίμα διαφάνειας και θα επιδιώκει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη μας με σωστές πρακτικές και όχι με παραπλανητικές εκστρατείες ενημέρωσης, αποκρύπτοντας την αλήθεια.
Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Η ανακοίνωση της κομισιόν επιβεβαιώνει τις θέσεις μας για την ακρίβεια που κάθε ημέρα μαστίζει και περισσότερο τη χώρα μας. Το Πράσινο Κίνημα, αφενός εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής ώστε να θωρακιστεί μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η Ελληνική οικονομία, αφετέρου κρίνει ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του παραγωγικού τομέα και των φτωχών οικογενειών. Ας σταματήσει η κυβέρνηση να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επικοινωνιακά και με ψίχουλα”.