Πώς και γιατί αξίζουν δισεκατομμύρια δολάρια τα περιττώματα αυτών των πουλιών

Οι κουτσουλιές των κορμοράνων είναι μια απίστευτη πηγή λιπάσματος για τις καλλιέργειες και λειτουργούν ως δραστικά τονωτικά για την υγεία των κοραλλιογενών υφάλων.

Η διατήρηση της ποιότητας του νερού μιας περιοχής είναι σημαντική. Όταν εμφανίστηκαν τα πουλιά οι επιστήμονες έπρεπε να κατανοήσουν πώς τα κόπρανα των πτηνών αυτών επηρέασαν το περιβάλλον.

Το νερό γέμισε φύκια – κάτι που εν τέλει σκότωνε τους υπόλοιπους οργανισμούς.

Ωστόσο, οι κουτσουλιές αποδείχτηκαν τρομερά χρήσιμες ως λίπασμα και έτσι, έγιναν πολύτιμο συστατικό για καλλιέργειες – όσες εξ αυτών έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αζώτου, φωσφόρου και καλίου. Τα θαλασσοπούλια προσφέρουν δωρεάν λίπασμα στις καλλιέργειες, αφήνοντας στην άκρη τα χημικά λιπάσματα, και το εμπόριο του «λευκού χρυσού των πουλιών», λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια.

Σε χώρες όπως το Περού και η Χιλή, η συλλογή των κουτσουλιών είναι κανονική δουλειά… Ο ετήσιος τζίρος της εμπορικής αλιείας στους κοραλλιογενείς υφάλους της Καραϊβικής, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας (Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος) κυμαίνεται στα 6,5 δισ. δολάρια. Και το 10% από αυτά (650 εκατ.) ανήκει αναγκαστικά στη δράση των πουλιών, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Σχετικές δημοσιεύσεις