Σε ποιες περιοχές θα κάνει έρευνες το τουρκικό γεωτρύπανο «Kanuni»

Φωτιές έχει ανάψει τις τελευταίες ώρες δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν, ετοιμάζεται να στείλει τους επόμενους μήνες γεωτρύπανο ανοικτά της Λιβύης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο ταξίδι του τρίτου τουρκικού γεωτρύπανου ονόματι «Kanuni» θα γίνει στη Λιβύη.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Τουρκία θα κατασκευάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου από τα Κατεχόμενα έως την Τουρκία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΙ, το πρώτο ταξίδι του «Kanuni» θα γίνει πράγματι στην Μεσόγειο εντούτοις οι πρώτες γεωτρήσεις θα γίνουν σε περιοχές όπου ήδη έχουν γίνει σεισμικές έρευνες.

Σε κάθε περίπτωση, ένα ενδεχόμενο ένα έναρξης γεωτρήσεων στην περιοχή της Λιβύης θα συνεπαγόταν πρώτα την διεξαγωγή διαγωνισμού, την αίτηση από την ενδιαφερόμενη τουρκική εταιρεία, τις σεισμογραφικές έρευνες και τέλος την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.

Εξάλλου,το ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο για ενέργειες στις αρχές του 2021.

Όσον αφορά τα γεωτρύπανα, εκτιμάται, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, πως τοποθετηθούν νοτιότερα και δυτικότερα.

Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία φαίνεται πως προσπαθεί να συνεργαστεί με χώρες από την Ευρώπη και την Ανατολή προκειμένου να βρει χρηματοδότηση για τις επιδιώξεις αυτές, οι οποίες ωστόσο βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο.

Το νέο γεωτρύπανο «Kanuni» έχει ως αναφορά τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν (1496-1566) ο οποίος ήταν γνωστός ως Kanuni (Νομοθέτης) Σουλτάν Σουλεϊμάν. 

Το πλωτό γεωτρύπανο βρισκόταν αγκυροβολημένο για δύο χρόνια στο βρετανικό λιμάνι Πορτ Τάλμποτ, ενώ είχε ναυπηγηθεί το 2012 από τα ναυπηγεία «Samsung Heavy Industries», στη Νότια Κορέα. Χρησιμοποιούνταν από την Petrobras, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, έως το 2015. 

Όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, έχει μήκος 228 μέτρα και χωρητικότητα 61.619 τόνων. Μπορεί να προχωρήσει σε γεώτρηση μέχρι και 11.400 μέτρων, την ώρα που αντίστοιχη ικανότητα των «Fatih» και «Yavuz», τα οποία η Άγκυρα έχει στείλει για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου είναι περίπου 12.000 μέτρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις