Συμμαχία Κούρδων με Άσαντ – Μέρκελ και Μακρόν κατά Τουρκίας

Την ώρα που οι πιέσεις από την Ευρώπη εντείνονται κατά της τουρκικής εισβολής η οποία έχει προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους, στα εδάφη της Συρίας διαμορφώνονται νέα δεδομένα στην πολεμική σύρραξη που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς χθες, γνωστοποιήθηκε η συμμαχία μεταξύ Κούρδου και Άσαντ.

Πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο χτυπούν «καμπανάκι» για τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχουν οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία. Ήδη εκατοντάδες Κούρδοι μεταξύ αυτών και άμαχοι έχουν σκοτωθεί ενώ απώλειες – μικρότερης κλίμακας – υπάρχουν και από την άλλη πλευρά.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αλλά και η γερμανικά Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχουν αναλάβει κοινή πρωτοβουλία πιέζοντας ώστε να τερματιστεί η τουρκική εισβολή. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του δείχνει να μην λαμβάνει υπόψη του τη διεθνή κατακραυγή για τις πολεμικές επιχειρήσεις και τους 100 χιλιάδες και πλέον εκτοπισμένους από τις εστίες τους.

Κοινή στάση Μέρκελ – Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ζήτησαν από κοινού  από την Τουρκία να τερματίσει την πολεμική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, που «κινδυνεύει να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους».
 «Συνομιλήσαμε, ο ένας με τον πρόεδρο Τραμπ, ο άλλος με τον πρόεδρο Ερντογάν και περάσαμε το ξεκάθαρο μήνυμα της κοινής μας βούλησης για τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος .Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι μίλησε επί μία ώρα με τον πρόεδρο Ερντογάν. «Πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας. Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την τουρκική επέμβαση διότι υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι και δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την κατάσταση κατά των Κούρδων», πρόσθεσε η Αγγελα Μέρκελ.

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, θα παραμείνουμε σε συντονισμό, όπως κάναμε για να γνωστοποιήσουμε στους Τούρκους τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων, αλλά επίσης και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Τα νέα δεδομένα από τη συμμαχία Κούρδων – Άσαντ

Μετά τη συμφωνία για συμμαχία μεταξύ των Κούρδων και του Μπασάρ αλ Άσαντ, φαίνεται πως τα δεδομένα αλλάζουν και η γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή είναι προ των πυλών.

Όπως  μετέδωσε χθες, το λιβανέζικο ειδησεογραφικό δίκτυο, ο συριακός στρατός αναμένεται τις επόμενες μέρες να αναπτύξει στρατό στη βόρεια Συρία.
Συγκεκριμένα, ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί εντός των προσεχών 48 ωρών στην πόλη του Κομπάνι, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και στην γειτονική πόλη Μανμπίζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις.
Οι δύο πόλεις βρίσκονται στην ζώνη της βόρειας Συρίας, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές δυνάμεις, και αποτελούν τον στόχο της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Τουρκία και οι συμμαχικές της ανταρτικές δυνάμεις στην Συρία.

Ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, χωρίς να διευκρινίσουν τις ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού.
Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κούρδο πολιτικό αξιωματούχο.
Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

Ανακοίνωσαν συμφωνία με τη Δαμασκό οι Κούρδοι

Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας με την Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου σήμερα, πέμπτη ημέρα της τουρκικής επίθεσης κατά των κουρδικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία.
«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

«Είμαστε αυτοί που πολέμησαν τους τρομοκράτες»

Ο αντιστράτηγος των Κούρδων εξηγώντας γιατί αποφάσισαν να σταθούν δίπλα στον Ασαντ και τον σύμμαχό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει ότι «πάντα λέω στις δυνάμεις μας, αυτός ο πόλεμος είναι δικός μας!
»Οι τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους ήρθαν στη Συρία από όλο τον κόσμο. Είμαστε αυτοί που πρέπει να πολεμήσουν, γιατί έχουν καταλάβει τα εδάφη μας, λεηλατούσαν τα χωριά μας, σκότωσαν τα παιδιά μας και υποδούλωσαν τις γυναίκες μας».

Σχετικές δημοσιεύσεις