Σχέδιο 3 αξόνων για τη στήριξη των ανέργων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Σε τρεις άξονες αναμένεται να ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη των ανέργων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Eκτός από τη 2μηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν και τη διευκόλυνση στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50, σχεδιάζεται η υλοποίηση νέων προγραμμάτων διατήρησης θέσεων απασχόλησης, αλλά και η συνέχιση των προγραμμάτων δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Στόχευση της κυβέρνησης είναι η στήριξη κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων  από το ερχόμενο Φθινόπωρο, ιδίως λόγω της επιβεβαίωσης των απαισιόδοξων σεναρίων για τον τουρισμό φέτος. 

Ήδη ο ΟΑΕΔ “τρέχει” προγράμματα για συνολικά 71.200 νέες θέσεις απασχόλησης, με περίπου τις μισές εξ αυτών (36.500) να αφορούν την κοινωφελή απασχόληση στο ευρύτερο δημόσιο και τις άλλες μισές στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει “ετοιμότητα” για την υλοποίηση προγραμμάτων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί που θα αφορούν τη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης.

Σημειώνεται πως κάτι τέτοιο αποτελεί αίτημα και κύκλων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα υφιστάμενα πλαίσια έκτακτης, λόγω κορονο-κρίσης,  στήριξης της απασχόλησης  (πχ  μηχανισμός “συν-εργασία”), ειδικά για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών -πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν αρκούν.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η επαναφορά του μέτρου της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας τα οποίαν λήγουν.

Υπενθυμίζεται πως για το 5μηνο Δεκεμβρίου 2019-Απριλίου 2020, εφαρμόστηκε το μέτρο της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων που έληγαν.

Έτσι τα επιδόματα που έληξαν τον Δεκέμβριο του 2019, δόθηκαν για άλλους δύο μήνες, δηλαδή για Ιανουάριο -Φεβρουάριο του 2020.

Τα επιδόματα που έληξαν τον Ιανουάριο του 2020, δόθηκαν και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020. Εκείνο που εξετάζεται είναι πχ τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν το καλοκαίρι, να λάβουν 2μηνη παράταση. Για παράδειγμα, όποιο επίδομα έληξε κατά τον τρέχοντα μήνα, να δοθεί τόσο για τον Σεπτέμβριο, όσο και τον Οκτώβριο. Στόχος είναι να υπάρξει μία επιδοματική “γέφυρα” για αυτές τις κατηγορίες ανέργων, μέχρι να πιάσουν και πάλι δουλειά. 

Σημειώνεται πως το πλήθος των επιδοτούμενων ανέργων, κατά το τελευταίο 5μηνο, αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ενώ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κατά 14%.

Σχετικές δημοσιεύσεις