Τάσος Χατζηβασιλείου για τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Μόνη βάση συζήτησης η μονοθεματική ατζέντα για καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

«Βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να εξεταστούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να μπουν στην ουσία της συζήτησης για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, της μοναδικής διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών. Η χώρα μας δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84»,σχολιάζοντας τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι ως βάση της συζήτησης πρέπει να συμφωνηθεί η μονοθεματική ατζέντα, αποκλειστικά για καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών Συνθηκών.Συμπλήρωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει αναλυτικά τα κόμματα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον Τούρκο ομόλογό του.

Επιπλέον, με αφορμή τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βουδαπέστη και την εκεί παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Σερραίος βουλευτής προειδοποίησε σχετικά με τις προκλήσεις που αναδύονται και συνδέονται με την ευρωπαϊκή πολιτική ανταγωνιστικότητας και ασφαλείας. «Εάν η Ευρώπη δεν αντιληφθεί ότι πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της και να καλύψει κάποιες ελλείψεις, κινδυνεύει να πέσει σε γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο. Δεν γίνεται να περιμένει από τρίτες δυνάμεις, δηλαδή τις ΗΠΑ, να τη διασώζουν από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που συμβαίνουν στην αυλή της. Δεν μπορεί η Ευρώπη να αρνείται τη στρατηγική της αυτονομία», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη οφείλει να μπορεί να κινηθεί αυτόνομα σε στρατηγικό επίπεδο και να υπερασπίζεται τις αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. 

Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» μαίνεται ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα με προτάγματα την οικονομία και την τεχνολογία, με κίνδυνο να την αφήσει εκτός πεδίου. «Αν η Ευρώπη δεν τρέξει κάνοντας επενδύσεις στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, δεν θα μπορέσει να καλύψει το μεγάλο κενό», τόνισε.

Σχετικές δημοσιεύσεις