ΤΑ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Σικελία

Με έκταση 25.460 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αυτό το νησί είναι μία από τις 20 περιφέρειες που ανήκουν στην Ιταλία. Πρωτεύουσα της το πολύβουο Παλέρμο. Και ναι, το νησί αυτό είναι το νούμερο ένα εκ των 10 μεγαλύτερων νησιών της Μεσογείου.

Σαρδηνία

Επίσης στην Ιταλία, η Σαρδηνία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο Θάλασσα και αυτόνομη περιοχή της Ιταλίας, με επίσημη ονομασία Αυτόνομη Περιφέρεια Σαρδηνίας. Το νησί αυτό είναι γνωστό για την κτηνοτροφία του αλλά και για τις εκπληκτικές παραλίες.

Κύπρος

Τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, η αγαπημένη Κύπρος με έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα και με μεγάλη διαφορά από τα 2 ιταλικά νησιά. Ένα νησί με θερμοκρασίες υψηλές σχεδόν όλο το χρόνο. Νησί οικείο, με αέρα ελληνικό, νερά σμαραγδένια και ανθρώπους έξω καρδιά.

Κορσική

Η επιφάνειά του είναι 8.681 τ.χμ και είναι μία από τις 18 περιφέρειες που αποτελούν τη Γαλλία. Με το ένα πόδι στη Γαλλία και το άλλο στην αγκαλιά της Ιταλίας, η Κορσική είναι ένας πολύ ξεχωριστός προορισμός. Εδώ την περίοδο της τουρκοκρατίας, εγκαταστάθηκαν πολλοί Μανιάτες που έγιναν καθολικοί. Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να ομιλείται στην Καργκέζε, όπως κι η γαλλική και η ιταλική.

Κρήτη

Τα λόγια είναι περιττά γι’αυτό το νησί, το 5ο από τα 10 μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου! Εκτός από ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου, είναι και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, χάρη στα 8.312 τ.χμ που καλύπτει η επιφάνειά του. Εδώ ο αέρας μυρίζει τσικουδιά, οι μελωδίες από τις μαντινάδες σού γεμίζουν την καρδιά και τα τοπικά φαγητά την κοιλιά.

Εύβοια

Ένα ακόμα ελληνικό νησί στην εξάδα. Καταπράσινο και παράλληλα πολύπαθο τον τελευταίο χρόνο. Με έκταση 3.655 τ.χμ, κοντινός προορισμός για όσους ζουν στην πρωτεύουσα. Το όνομα Εύβοια δόθηκε ουσιαστικά από τον Όμηρο και μαρτυρά το γόνιμο καλλιεργήσιμο έδαφος και την ανεπτυγμένη βοοτροφία για την οποία το νησί ήταν ονομαστή. «Εύ» και «βους» σημαίνει καλό βόδι.

Μαγιόρκα

Με μόλις ένα νησάκι, η Ισπανία βρίσκεται και αυτή στο λίστα με τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου. Αυτό το ισπανικό νησί που βρίσκεται στις Βαλεαρίδες Νήσους, έχει έκταση 3.640 τ.χμ και είναι το μεγαλύτερο στη χώρα. Στο νησί θα βρει κανείς μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Ευρώπης ενώ η πρωτεύουσα Πάλμα, είναι το κέντρο της νυχτερινής ζωής του νησιού.

Λέσβος

Ένα άλλο από τα νησιά της Ελλάδας, και το οποίο στην προκειμένη περίπτωση έχει έκταση 1.630 τ.χμ. Νησί πολύπαθο αλλά και όμορφο με φανταστικό φαγητό, ξακουστό ουζάκι και οικογενειακό αέρα.

Ρόδος

Με έκταση 1.298 τ.χμ, η Ρόδος είναι η 9η στη λίστα με τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου. Οι ιστορίες για τους Ενετούς ιππότες που τη συνοδεύουν όσα χρόνια και να περάσουν, την καθιστούν ως αιώνια πριγκίπισσα υπό την προστασία των Ενετών, βγαλμένων από άλλες εποχές.

Χίος

Και τέλος η νόστιμη Χίος με έκταση μόλις λίγο λιγότερη, 842 τ.χιλιόμετρα, αλλά με φήμη πολύ μεγάλη, λόγω της παραγωγή Μαστίχας που γίνεται μόνο στο συγκεκριμένο νησί. Η μικρότερη απόσταση του νησιού από τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας, είναι 3,5 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Πούντα ως τη χερσόνησο της Ερυθραίας, στο ύψος του Τσεσμέ.

Σχετικές δημοσιεύσεις