Τζόνσον – Αντιμέτωπος με έρευνα για την πολυτελή ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας

Η βρετανική εκλογική επιτροπή ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντας ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως ίσως διαπράχθηκε αδίκημα.

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα, Μ.Τετάρτη, ότι πλήρωσε ο ίδιος για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας, χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν έκανε την πληρωμή στην αρχή.

«Η απάντηση είναι ότι έχω καλύψει το κόστος και [..] μπορώ να σας πω ότι έχω συμμορφωθεί πλήρως με τον κώδικα δεοντολογίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οκτώ ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στην Αγγλία,καθώς και τις εκλογές για τις τοπικές συνελεύσεις σε Ουαλία και Σκωτία, ο Τζόνσον εγκαλείται σχεδόν για τα πάντα -από τη συγκεχυμένη αρχική διαχείριση της κρίσης της Covid-19 μέχρι το ποιος βρίσκεται πίσω από τις διαρροές που γίνονται από το γραφείο του με φόντο την επίμαχη δήλωση που, αρνείται ότι έκανε, περί «πτωμάτων σε σωρούς».

H έρευνα θα εξακριβώσει εάν οι όποιες συναλλαγές που σχετίζονται με τις εργασίες στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα εμπίπτουν εντός του καθεστώτος που ρυθμίζεται από την Eπιτροπή και εάν τέτοιου είδους χρηματοδότηση δηλώθηκε όπως απαιτείται.

Εάν διαπιστώσει ότι τελέσθηκε αδίκημα -και ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις- τότε η Eπιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ή να παραπέμψει την υπόθεση στις αστυνομικές αρχές.

Ερωτηθείσα τον περασμένο μήνα για την ανακαίνιση, εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι όλες οι δωρεές και τα δώρα δηλώνονται κανονικά και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χορηγίες προς το κόμμα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης.

Ο Τζόνσον λαμβάνει κάθε χρόνο κονδύλι ύψους 30.000 λιρών (περίπου 35.000 ευρώ) που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πολίτες για τη συντήρηση και την επίπλωση της επίσημης κατοικίας του, αλλά όποιο επιπλέον ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από τον ίδιο.

Υπουργοί έχουν πει ότι ο Τζόνσον έχει καλύψει ο ίδιος το κόστος των εργασιών, αλλά είναι ασαφές πότε κατέβαλε τα χρήματα και εάν η ανακαίνιση, που φέρεται να κόστισε 200.000 λίρες (περίπου 230.000 ευρώ) χρηματοδοτήθηκε αρχικά από κάποιου είδους δάνειο.

Με βάση τους κανόνες για τη χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων, ο Τζόσον έπρεπε να το είχε δηλώσει. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι εάν τα κεφάλαια προήλθαν αρχικά από κάποιον υποστηρικτή του Συντηρητικού Κόμματος, τότε αυτό θα δημιουργούσε ζήτημα άσκησης επιρροής.

Σχετικές δημοσιεύσεις