Τη στήριξη των εξαγώγιμων γεωργοδιατροφικών προϊόντων

Τη στήριξη των εξαγώγιμων γεωργοδιατροφικών προϊόντων, καθώς η πανδημία του κορονοϊού κλιμακώνεται, ζητάει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε σχετική επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Σύμπραξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης και ο γραμματέας της Θεοφάνης Παπάς, επισημαίνουν ότι «η οικονομική δραστηριότητα της χώρας βρίσκεται ενώπιον κινδύνων αποδιοργάνωσης» και υπογραμμίζουν πως «ο ισχυρότερος βραχίονας της οικονομίας και του ΑΕΠ, η γεωργοδιατροφική παραγωγή σε πολλούς τομείς απορυθμίζεται».

Για το λόγο αυτό αναφέρουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων διατήρησης εκείνων των κλάδων του τομέα που είχαν ισχυρό εξαγωγικό πρόσημο. «Κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα συναντούν εμπόδια στην εξωστρέφεια εξαιτίας της πανδημίας, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι οστρακοκαλλιέργειες, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, οι κομπόστες ροδάκινου, οι βρώσιμες ελιές, το ελαιόλαδο, τα νωπά φρούτα, οι καρποί κ.ά.» τονίζουν.

Εκτιμούν, άλλωστε, ότι υπάρχει η δυνατότητα τα προϊόντα αυτά να υποστηριχθούν, με την βοήθεια του ειδικού ταμείου για τον κορονοϊό, στην εγχώρια αγορά και κατανάλωση, στα κρατικά ιδρύματα, τα νοσοκομεία και τις ένοπλες δυνάμεις. Επίσης θα μπορούσαν να προωθηθούν προς κατανάλωση με παράλληλη διαδικασία, αυτής των διαγωνισμών.

«Τα πρότυπα που εφαρμόσθηκαν σε άλλες μαζικές καταστροφές δείχνουν τον δρόμο της υλοποίησης αυτής της υποστηρικτικής δράσεως. Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν την δυνατότητα να συστήσουν επιτροπή για υλοποίηση αυτής της προσπάθειας» προσθέτουν οι κ.κ. Κιλτίδης και Παπάς.

Σχετικές δημοσιεύσεις