Τουρκία – Πουλάει «χρυσή» την υπηκοότητα σε Ρώσους πολίτες – Ανησυχία στη Δύση

Με μια επένδυση 400.000 δολαρίων, οι πλούσιοι Ρώσοι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν νέα υπηκοότητα και να παρακάμψουν την … κόλαση των δυτικών κυρώσεων, κάτι που δεν χαροποιεί ιδιάιτερα την Ουάσιγκτον

Το τουρκικό πρόγραμμα που προσομοιάζει με την «χρυσή βίζα» τροφοδοτείται ολοένα και περισσότερο από κύμα Ρώσων  που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή στην  Ουκρανία  και αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις και ζωές.

Το πρόγραμμα ήταν ήδη πολύ δημοφιλές για κατοίκους της Μέσης Ανατολής από τότε που ξεκίνησε το 2018. Αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα επενδυτών, σε  μια χώρα που προηγουμένως θεωρούσαν σε μεγάλο βαθμό μόνο ως προορισμό διακοπών.

Μεταξύ 2018 και 2021, περίπου 20.000 αλλοδαποί πολίτες, με οι περισσότεροι Ιρανοί, Ιρακινοί και Αφγανοί, απέκτησαν την τουρκική υπηκοότητα αγοράζοντας ακίνητα ή επενδύοντας σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία ύψους τουλάχιστον 250.000 δολαρίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών δεν δημοσιοποιεί τακτικά στοιχεία για τις επενδύσεις, αλλά συμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Middle East Eye πρέπει να έχουν εισαχθεί τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, με αυτόν τον αριθμό να αυξάνεται ενδεχομένως σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο.

Κι επειδή υπήρξε κάποια εσωτερική κριτική για το πρόγραμμα  ότι «διένειμε φτηνή υπηκοότητα» στα μέσα Ιουνίου η τουρκική κυβέρνηση εισήγαγε νέο νόμο, αυξάνοντας το ελάχιστο ποσό επένδυσης στα 400.000 δολάρια, κάτι όμως που ουδόλως δεν πτόησε τους επίδοξους «Τούρκους πολίτες».

«Plan Β»

Η Τουρκία, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, ακολουθεί προσεκτική στάση έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Παρόλο που η Άγκυρα έκλεισε τον Βόσπορο και κήρυξε τη ρωσική επίθεση ως «άδικο πόλεμο», εξακολουθεί να έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα ενώ ως γνωστόν δεν έχει προσχωρήσει στην πολιτική κυρώσεων της Δύσης.

Τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι σχεδόν 4.900 Ρώσοι αγόρασαν σπίτια στην Τουρκία μεταξύ Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2022, μια σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Έλενα Μιλισένκοβα, εμπορική διευθύντρια στην υπερπόντια μεσιτική εταιρεία ακινήτων Tranio , είπε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για το τουρκικό πρόγραμμα παραμένει σταθερός παρά την απόφαση να αυξηθεί το όριο της ελάχιστης επένδυσης.

Ο Μπαϊράμ Τεκσέ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Προώθησης Ακινήτων, λέει ότι η τουρκική υπηκοότητα για τους Ρώσους αποτελεί «Plan Β».

Ο ίδιος, ως ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφειου, τονίζει πως οι Ρώσοι θέλουν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους μεταφέροντάς τες στην Τουρκία. «Πραγματοποιούμε περίπου 20-25 πωλήσεις σπιτιών σε Ρώσους μέσα σε ένα μήνα,με τις   μισές από αυτές να γίνονται για λόγους υπηκοότητας και οι υπόλοιπες για την απόκτηση άδειας διαμονής», είπε.

 «Ο τύπος του Ρώσου που δραστηριοποιείται στη Νίκαια ή στην Κυανή Ακτή, που έχει καλύτερο εισόδημα και καλύτερη εκπαίδευση και ψάχνειτρόπους να βάλει τάξη στη ζωή τους» έχει μετακομίσει στην Τουρκία σύμφωνα με τον Τεκσέ.

Ανησυχία στις ΗΠΑ

Η ρωσική «εισροή» στην Τουρκία έχει ανησυχήσει την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έστειλε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών  Γουόλι Αντεγιέμο στην Άγκυρα τον Ιούνιο, για να προειδοποίησε τις τουρκικές αρχές και τις επιχειρήσεις να μην γίνουν αγωγός «παράνομης χρηματοδότησης».

 «Προσπαθήσαμε να ξηγήσουμε ότι οι Ρώσοι που έρχονται στην Τουρκία είναι κανονικοί άνθρωποι με οικογένειες και επενδύσεις, δεν είναι ολιγάρχες», είπε. «Αυτοί που δεν μπορούν να στείλουν ούτε χαρτζιλίκι στην κόρη τους που σπουδάζει, για παράδειγμα, στη Γαλλία» ανεφερε ο Μπαιράμ Τεκσέ στον Αντεγιέμο, όταν τον συνάντησε.

Σχετικές δημοσιεύσεις