Το ελληνικό χωριό που από φάντασμα έγινε ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης

Το Νυμφαίο είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας με διεθνή φήμη, όμως δυστυχώς δεν ήταν πάντα τόσο δοξασμένο, καθώς πέρασε μια περίοδο κρίσης που το άφησε άδειο.

Ο οικισμός της περιοχής δημιουργήθηκε το 1385 από Βλάχους που ήταν κυρίως κτηνοτρόφοι και πολεμιστές, ενώ το 1650 – 1680 και όταν οι Τούρκοι κατέστρεψαν τη Νικολίτσα, ένα χωριό του Γράμμου, πολλοί κάτοικοι του κατέφυγαν εκεί, με αποτέλεσμα τον 17ο αιώνα το Νυμφαίο να γίνει ένα κέντρο αργυροχρυσοχοΐας όλων των Βαλκανίων, μιας και η Νικολίτσα φημιζόταν για τεχνίτες της. Τα κοσμήματα που έφτιαχναν εκεί, τα πουλούσαν σε όλον τον κόσμο και έτσι βγάζοντας λεφτά, οι κάτοικοι του Νυμφαίου έχτιζαν υπέροχα σπίτια και γενικά επένδυαν στον τόπο τους. Η οικονομική κρίση όμως εμφανίστηκε στην περιοχή την περίοδο της γερμανικής κατοχής, λόγω της τοποθεσίας τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του να το εγκαταλείψουν.

Το Νυμφαίο άρχισε πάλι να αναγεννιέται χάρη στην προσπάθεια των νέων κατοίκων του και τελικά κατάφερε να γίνει ένας τόπος γνωστός σε όλην την Ευρώπη, καθώς συνδυάζει την παραδοσιακή αισθητική με το όμορφο φυσικό τοπίο. Πρόκειται για ένα χωριό που περικλύεται από ένα δάσος οξιάς και είναι γεμάτο με πέτρινα σοκάκια, ενώ διαθέτει μουσείο μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας.

Επίσης, κοντά στο Νυμφαίο, βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωση του Αρκτούρου, που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. 

Σχετικές δημοσιεύσεις