Το κρύο επηρεάζει το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό μας σύστημα – Τι κάνουμε για να προφυλαχτούμε

Ο ανθρώπινος οργανισμός, παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα.

Όταν όμως οι περιβαλλοντικές συνθήκες ξεφεύγουν από το συνηθισμένο, μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα στην υγεία κυρίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα.

Η έκθεση στο ψύχος, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με σωματική καταπόνηση, αυξάνουν το καρδιακό έργο και μπορεί να προκληθούν συμπτώματα καρδιακής ισχαιμίας όπως θωρακικός πόνος, αλλά ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Επίσης, ο οργανισμός για να προστατευτεί από το κρύο και να μειώσει τις απώλειες θερμότητας προκαλεί αγγειόσπασμο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αγγειακές αντιστάσεις, αλλά και η αρτηριακή πίεση.

Ο αγγειόσπασμος αυτός, πέραν της αύξησης της αρτηριακής πίεσης με τις δυσμενείς επιδράσεις στην ίδια την καρδιά, μπορεί να «επεκταθεί» και στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες στενώσεις των αγγείων σε ασθενείς, με καρδιολογικά προβλήματα.

«Υπάρχουν επίσης δεδομένα που δείχνουν αύξηση της πηκτικότητας σε συνθήκες ισχυρού ψύχους με αναμενόμενη αύξηση και των θρομβωτικών επεισοδίων που μπορούν να εμφανιστούν, είτε ως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, είτε ως έμφραγμα του μυοκαρδίου», όπως λένε οι ειδικοί.

Τι να κάνουμε

Το βασικό μέσο προφύλαξης είναι η μείωση της έκθεσης στο ψύχος.

Επίσης πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις μας και να φοράμε κατάλληλα ρούχα .

Οι ασθενείς με γνωστό καρδιολογικό ιστορικό δεν πρέπει να αμελούν την αγωγή τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρξει για τα φάρμακα που λαμβάνονται για την υπέρταση καθώς μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της αγωγής.

Είναι σημαντικό επίσης να έχουμε λάβει τα προφυλακτικά μέτρα για προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού (όταν αυτό συνίσταται από τους γιατρούς μας), δηλαδή να έχουμε εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης, τον πνευμονιόκοκκο και έναντι της νόσου COVID-19.

Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ δεν προστατεύει από την απώλεια θερμότητας, αλλά μπορεί να την αυξήσει, επιτείνοντας τις αιμοδυναμικές επιπτώσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό.

Σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή δυσφορία για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον γιατρό μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις