Η Ικαρία διαθέτει υπέροχες παραλίες, αλλά και φιλόξενους κατοίκους, οι οποίοι αποτελούν νικητές της ζωής.
Πού στηρίζεται, όμως, η μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας;
Μα φυσικά στο κολοκάσι.
Ένα από τα μυστικά της μακροζωίας τους είναι και μια υπερτροφή η οποία καλλιεργείται στο νησί και ονομάζεται κολοκάσι ή αλλιώς αγκινάρα της Ιερουσαλήμ. Το Κολοκάσι καλλιεργείται στην Ικαρία. Είναι ποώδες φυτό που φθάνει σε ύψος τα 1,50 – 2,00 μέτρα. Αυτό που καταναλώνουμε είναι ο βολβός του που μοιάζει με αυτόν της σελινόριζας. Είναι πλούσιο σε άμυλο και η γεύση του θυμίζει εκείνη της γλυκοπατάτας.
Εσωτερικά είναι λευκό και σκληρό όπως και η πατάτα. Το κολοκάσι (όπως και τα φύλλα του) δεν πρέπει να καταναλωθούν ωμά αφού εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, περιέχεται και μία εξαιρετικά τοξική ουσία, το οξαλικό ασβέστιο. Η ουσία αυτή χάνεται όταν βράζουμε τον βολβό.
Είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες Β6, C, E, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Τα φύλλα του τα οποία επίσης τρώγονται είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C και περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους βολβούς.
Ποιές είναι οι ιδιότητές του;
- Τονώνει το ανοσοποιητικό, καθώς είναι πολύ θρεπτικό κι αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών A, C και αμινοξέων.
- Διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Νεότερες έρευνες αναφέρουν ως καταπολεμά αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και του στόματος.
- Θεωρείται αντιδιαβητική τροφή, καθώς λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτική ίνα, συμβάλλει στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.Βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου.
- Συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου, καθώς περιέχει πρεβιοτικές ίνες (ινουλίνη).
- Συνολικά, προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, τα αέρια, η δυσπεψία και οι στομαχικές κράμπες
- Βοηθάει στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμία, καθώς αποτελεί εξαιρετική φυτική πηγή σιδήρου και επιπλέον διεγείρει τη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
- Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, μέσω των βιταμινών Α και Ε που περιέχει (αντιγήρανση).
- Επίσης φαίνεται ότι επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Οι βολβοί του περιέχουν οξαλικό ασβέστιο, μια ουσία που συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας στα νεφρά και είναι τοξική. Με σωστό μαγείρεμα εξουδετερώνεται και ακόμα καλύτερα με την παραμονή του μια νύχτα πριν το μαγείρεμα σε νερό.Δεν καταναλώνεται ποτέ ωμό γιατί περιέχει τοξίνες που μόνο με μαγείρεμα αδρανοποιούνται.
Με ποιούς τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;
Αποτελεί συστατικό βρεφικών κρεμών (λόγω του εύπεπτου αμύλου του)Είναι δημοφιλές συστατικό μαγειρικής στη Κυπριακή κουζίνα (εκτεταμένη χρήση)Καταναλώνεται ως κυρίως πιάτο (ψητό, βραστό ή γιαχνί) ή ως συνοδευτικό ή σε σαλάτες.