Στα πλαίσια του πρώτου Φεστιβάλ Ηχητικής Δημιουργίας Ένας κόσμος ήχων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (αναλυτικό πρόγραμμα εδώ), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σας προσκαλεί τo Σάββατο 9 Νοεμβρίου σε μια ημέρα αφιερωμένη σε podcast, συζητήσεις και ηχητικά ντοκιμαντέρ!
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
11:30│Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
PODCAST ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ PODCAST; ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΜΙΑΣ ΗΧΗΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ»
Με τους: Νεφέλη ΣΑΝΗ, sound artist και μουσικολόγος, Δημήτρης ΡΟΪΔΗΣ, ηθοποιός και μουσικός, και Κωνσταντίνα ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, sound artist και μουσικοπαιδαγωγός.
Συντονισμός: Δημήτρης ΚΟΥΤΣΙΑΜΠΑΣΑΚΟΣ, σκηνοθέτης και καθηγητής (Τμήμα Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
Οι τρείς νικητές του βραβείου «Ανερχόμενου Δημιουργού Ακουστικού Ντοκιμαντέρ», που απονέμεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (τμήμα podcast), Νεφέλη Σάνη (2022), Δημήτρης Ροΐδης (2023) και Κωνσταντίνα Σταυροπούλου (2024) είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο Sound Documentary International Summer Programme της ENS Louis-Lumière. Με αφετηρία την ακρόαση των ηχητικών έργων που δημιούργησαν στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, μας προσκαλούν να στοχαστούμε πάνω στη σημασία του ήχου στις καλλιτεχνικές τους πρακτικές και να μοιραστούμε τις απόψεις τους για την ηχητική δημιουργία στην Ελλάδα.
Στα ελληνικά
Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (τμήμα podcast) και το ENS Louis-Lumière.
ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ:
«Παράσιτα» (Nuisibles) των Δημήτρη Ροϊδη και Ka–Young Park
Στα γαλλικά και στα αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους
13’-2023- Γαλλία
Το ηχητικό ντοκιμαντέρ «Nuisibles» εξετάζει υποκείμενες πτυχές της αποανθρωποποίησης. Στο ηχητικό αυτό έργο, δύο κόσμοι αλληλοσυνδέονται με ένα περίεργο τρόπο: αυτός ενός απεντομωτή με έδρα το Παρίσι και των προσωπικών ιστοριών καταπιεσμένων νέων. Μετά από τις δημόσιες δηλώσεις του σωματείου των αστυνομικών στις 30 Ιουλίου, οι δύο αυτοί κόσμοι διασταυρώνονται ξαφνικά. Έκτοτε, όλες οι σιωπηλές φωνές αρχίζουν να ακούγονται.
«Ρωγμές στο τσιμέντο» (Concrete Fissures) των Νεφέλη Σάνη και Sohyeon Park
Στα γαλλικά και στα αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους
13’-2022-Γαλλία
Σε κοντινή απόσταση από την ENS Louis–Lumière στο Saint–Denis, μεγάλα κατασκευαστικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο συνεχής θόρυβος του εργοταξίου κατακλύζει όλη την περιοχή. Το 2024, το Saint–Denis φιλοξένησε το Ολυμπιακό Χωριό των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Για το λόγο αυτό, οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν βίαια και μετεγκαταστάθηκαν σε άλλα σημεία της πόλης μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα. Το ηχητικό ντοκιμαντέρ «Concrete Fissures» εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα ηχοτοπία μεταβάλλονται ως αποτέλεσμα του αστικού εξευγενισμού-καπιταλισμού. Μέσα από μία σειρά συνεντεύξεων με εργάτες του εργοταξίου, περίοικους, πολέμιους των Ολυμπιακών Αγώνων και με έναν πρώην κάτοικο, το ηχητικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει μια κρυφή πτυχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα, το ταξίδι αυτό ξυπνάει τις δικές μας αναμνήσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα και την Κορέα.
«Το μέλλον είναι ήδη εδώ» (L’avenir est déjà ici) των Κωνσταντίνα Σταυροπούλου και Joewackle J. Kusi
Στα γαλλικά και στα αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους
15’-2024- Γαλλία
Το ηχητικό ντοκιμαντέρ «L’avenir est déjà ici» διερευνά την άνοδο της ακροδεξιάς στη Brest, μια πόλη της βόρειας Γαλλίας που αποτελούσε παραδοσιακό «κάστρο» της Αριστεράς. Μέσα από τα βιώματα τριών ακτιβιστών, ανακαλύπτουμε ένα μέρος της αντιφασιστικής κοινότητας της πόλης. Διερευνούμε την ανάδυση της φασιστικής δραστηριότητας, τις αυξανόμενες εντάσεις και τις επιπτώσεις του φαινομένου στην τοπική κοινότητα.
17:00 │ Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
PODCAST ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ» (VOYAGE EN PAYS DOCUMENTAIRE) ΤΗΣ IRÈNE OMELIANENKO
Ηχητικό ντοκιμαντέρ στα γαλλικά, με ελληνικούς υπότιτλους │62’-2024-Γαλλία
Το ταξίδι που επιμελήθηκε η Irène Omélianenko, δημιουργός ντοκιμαντέρ και πρώην υπεύθυνη προγράμματος ντοκιμαντέρ στο ραδιοφωνικό σταθμό France Culture, αποτελεί μία ηχητική περιήγηση στο γαλλικό ντοκιμαντέρ όπως αυτό εξελίχθηκε από τις απαρχές του ραδιοφώνου μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Μέσα από μία συλλογή τριάντα ηχητικών αποσπασμάτων, που λειτουργούν ως ανοικτά παράθυρα στον κόσμο και το χρόνο, σκιαγραφείται το ηχητικό τοπίο μίας εποχής που εκτείνεται από το 1941 έως το 1996.
Μετά την ακρόαση θα ακολουθήσει συζήτηση με τις Irène OMELIANENKO, ντοκιμαντερίστρια, Julie GAVRAS, σκηνοθέτιδα και Εύα ΣΤΕΦΑΝΗ, σκηνοθέτιδα, γύρω από την ποιητικότητα του ντοκιμαντέρ.
Συντονισμός: Anne-Claire LAINÉ, Διευθύντρια του Φεστιβάλ Longueur d’Ondes.
Στα γαλλικά και στα ελληνικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία
Στο πλαίσιο της Λευκής κάρτας στο Φεστιβάλ Longueur d’Ondes