Φεύγουν και από τη Γερμανία οι νέοι και μορφωμένοι

“Περισσότερο από 60% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι το εισόδημα του νοικοκυριού τους στο εξωτερικό ήταν “καλύτερο “σε σχέση με το προηγούμενο έτος” όταν δηλαδή βρισκόταν στη Γερμανία, όπως δήλωσε στη γερμανική Deutsche Welle, o επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τη διεθνή μετανάστευση στο Ινστιτούτο BiΒ, Αντρέας Ετε. Η ετήσια διαφορά στα εισοδήματα ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε Γερμανούς με χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης καθώς και σε γυναίκες.

Το προφίλ των μεταναστών

Η πλειονότητα των μεταναστών είναι μεταξύ 20 και 40 ετών, ενώ η μέση ηλικία αυτών είναι τα 36 έτη, όπως αναφέρεται στην έρευνα, η οποία επικεντρώθηκε σε Γερμανούς μετανάστες μεταξύ 20 και 70 ετών.

“ Yπάρχουν βεβαίως συνταξιούχοι, οι οποίοι επίσης μεταναστεύουν, δεν είναι όμως η πιο χαρακτηριστική μερίδα μεταναστών. Αντιθέτως η μετανάστευση είναι φυσιολογική λίγο μετά το τέλος των σπουδών, ώστε να μπορεί κανείς να ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία και να αναζητήσει νέες εμπειρίες”σχολίασε στη Deutsche Welle, o Μαρσέλ Ερλιγκχάγκεν, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ στο Έσσεν.

“ Oφείλω να σημειώσω όμως ότι υπάρχει και ένας ανάλογος επαναπατρισμός. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν υψηλά προσόντα επιστρέφουν. Δεν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει μακροχρόνια απώλεια”, όπως τόνισε ο Ερλιγκχάγκεν.

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι παράλληλα με τη μετανάστευση πολλών Γερμανών αποφοίτων Πανεπιστημίων, σημειώνεται εισροή ξένων εργαζομένων στη Γερμανία με εξίσου υψηλά προσόντα.

“Οι άριστοι φεύγουν, έρχονται όμως άλλοι άριστοι”, σχολιάζουν οι συντάκτες της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ και το γερμανικό ερευνητικό Ινστιτούτο BiB,σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ποιους προορισμούς επιλέγουν

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι χώρες που προτιμούν κατά κύριο λόγο οι Γερμανοί είναι η Ελβετία , η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Ισπανία.

Η γειτονική Ελβετία αποτελεί ιδανικό προορισμό για τον απόδημο πληθυσμό της Γερμανίας , όχι μόνο λόγω ομοιοτήτων στη γλώσσα αλλά επίσης διότι η φορολογία είναι χαμηλότερη και οι μισθοί έως και 50% υψηλότεροι σε σύγκριση με τη Γερμανία, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Περισσότεροι από 450.000 Γερμανοί ζουν στην Ελβετία και κατά κύριο λόγο στα περίχωρα της γερμανόφωνης Ζυρίχης.

Μεγαλύτερη ασφάλεια προσφέρουν στους Γερμανούς μετανάστες η Αυστρία λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας εντίς ΕΕ που προσφέρει στα ζητήματα της διαμονής και της εργασίας. Σχεδόν 200.000 Γερμανοί ζουν στην Αυστρία, με τους περισσότερους να επιλέγουν τη Βιέννη.

Σε εντελώς κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο οφείλουν να προσαρμοστούν όσοι Γερμανοί επιλέγουν να μεταναστεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλα αυτά, περίπου 150.000 ζουν εκεί. Η Ολλανδία προσελκύει πολλούς φοιτητές από τη Γερμανία, όχι μόνον εξαιτίας της κοντινής απόστασης, αλλά και λόγω της σχετικά εύκολης για τους Γερμανούς γλώσσα. Τέλος όσον αφορά την Ισπανία, οι Γερμανοί διατηρούν πολύ στενό δεσμό με ορισμένες ισπανικές πόλεις. Πολλοί συνταξιούχοι Γερμανοί επιλέγουν την Ισπανία για διακοπές λόγω καλύτερου καιρού και χαμηλότερων τιμών. Οι περισσότεροι Γερμανοί που μεταναστεύουν στην Ισπανία είτε επιλέγουν να μην εργαστούν είτε είναι συνταξιούχοι.

Σχετικές δημοσιεύσεις