Φρενίτιδα στην Ευρώπη με τα πυρηνικά του Πούτιν

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα σχόλια του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η πυρηνική ισχύς της Μόσχας βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό, έχουν εξαπολύσει κύμα ανησυχίας στην Κεντρική Ευρώπη, με τους ανθρώπους να σπεύδουν να αγοράσουν ιώδιο το οποίο πιστεύουν ότι μπορεί να τους προστατεύσει από την ακτινοβολία.

«Τις τελευταίες έξι ημέρες, τα βουλγαρικά φαρμακεία έχουν πωλήσει τόσο (ιώδιο) όσο πωλούν εδώ και ένα χρόνο», δήλωσε ο Νικολάι Κοστόφ, πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακείων στη Σόφια. «Ορισμένα φαρμακεία έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθέματά τους. Έχουμε παραγγείλει νέες ποσότητες, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα διαρκέσουν πολύ».

«Ήταν λίγο τρελό», δήλωσε η Μιροσλάβα Στένκοβα, εκπρόσωπος των φαρμακοποιών στην Τσεχία, εκεί, όπου ορισμένα καταστήματα είχαν ξεμείνει από ιώδιο μετά την αύξηση της ζήτησης.

Στην Πολωνία, ο αριθμός των φαρμακείων που πωλούν ιώδιο υπερδιπλασιάστηκε, σύμφωνα με την gdziepolek.pl, πολωνική ιστοσελίδα που βοηθά τους ασθενείς να βρουν το πλησιέστερο φαρμακείο.

«Εσωτερικά στοιχεία στην ιστοσελίδα μας δείχνουν ότι το ενδιαφέρον για το ιώδιο αυξήθηκε περίπου 50 φορές από την περασμένη Πέμπτη», δήλωσε ο Μπαρτλομιέι Οκζαρεκ, συνιδρυτής της ιστοσελίδας.

Ιώδιο

Το ιώδιο – που λαμβάνεται ως χάπια ή σιρόπι – θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του σώματος από παθήσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση ραδιενεργής έκθεσης. Το 2011, οι ιαπωνικές αρχές συνέστησαν στους ανθρώπους γύρω από την περιοχή του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα να πάρουν ιώδιο.

Αξιωματούχοι ωστόσο προειδοποίησαν ότι το ιώδιο δεν είναι απαραίτητο στην τρέχουσα κατάσταση και δεν θα βοηθήσει σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Μάλιστα η Ντάνα Ντράμποβα επικεφαλής του κρατικού γραφείου πυρηνικής ασφάλειας της Τσεχίας έγραψε στο Twitter: «Ρωτάτε πολλά για τα δισκία ιωδίου ως ακτινοπροστασία, όταν όμως (Θεός φυλάξοι) χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα, είναι άχρηστα». Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο πανικός με τα χάπια ιωδίου. Από την Πολωνία μέχρι τη Βουλγαρία, οι άνθρωποι που ζουν στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ τρέχουν να ανανεώσουν τα διαβατήρια τους ενώ έχουν γεμίσει τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων τους για να είναι έτοιμοι να φύγουν αμέσως εάν ο πόλεμος επεκταθεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις