Σφοδρή κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της τη νύχτα από τη Χαλκιδική, αφήνοντας πίσω της έξι νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έναν αγνοούμενο ψαρά, δεκάδες τραυματίες και εικόνες αποκάλυψης λόγω των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσε σε υποδομές, καταστήματα, σπίτια, κινητές και ακίνητες περιουσίες.
Πάνω από 600 κλήσεις
Από τους τραυματίες, τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και μια γυναίκα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έτρεχαν και… δεν έφταναν, καθώς η υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 600 κλήσεις για διασώσεις από κατοικίες, άντληση υδάτων σε πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά: Μία γυναίκα, Ρουμανικής καταγωγής και ο 8χρονος γιος της έχουν χάσει τη ζωή τους από κατάρρευση στεγάστρου ταβέρνας στα Νέα Πλάγια του δήμου Νέας Προποντίδας, ένα ζευγάρι Τσέχων έχασε τη ζωή του όταν τα ορμητικά νερά παρέσυραν την τροχοβίλα τους στην Σωζόπολη της Χαλκιδικής, ενώ ένας 39χρονος Ρώσος και το 2χρονο παιδί του έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από δέντρο που έπεσε από τους ισχυρούς ανέμους, έξω από ξενοδοχείο, στην Ποτίδαια.
Εκκλήσεις για βοήθεια δέχθηκε η Πυροσβεστική από δεκάδες πολίτες. Τουλάχιστον 30 έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από πλημμυρισμένα οχήματα και κτίσματα. Περισσότεροι από 80 άνθρωποι πέρασαν από το Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών, το οποίο λειτουργεί με γεννήτρια λόγω της διακοπής ρεύματος.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και ερευνούν καταστήματα και υπόγεια για τον εντοπισμό προβλημάτων, ενδεχομένως και θυμάτων από τις πλημμύρες… Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι έρευνες από το λιμενικό σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό ενός 62χρονου αλιέα, που βγήκε το απόγευμα για ψάρεμα με το σκάφος του ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες. Στις έρευνες συμμετέχουν πλωτό του λιμενικού, παραπλέον πλοίο και πέντε αλιευτικά.
Λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο από πτώσεις δένδρων και φερτών υλικών.
Παρασύρθηκαν πολλά οχήματα
Τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει σε παραλιακά σημεία πολλά οχήματα. Δέντρα ξεριζώθηκαν, ομπρέλες και καρέκλες από παραλιακά μαγαζιά έχουν βρεθεί στη θάλασσα. Μεγάλες καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο της Ν.Καλλικράτειας.
Μεγάλη επιχείρηση με 140 άνδρες και 44 οχήματα από την Πυροσβεστική
Το σύνολο των δυνάμεων στη Χαλκιδική και στην ευρύτερη περιοχή ενεργοποίησε η ηγεσία της Πυροσβεστικής, προκειμένου να δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια στους πολίτες και τους τουρίστες που κινδύνευσε η ζωή τους από τη φονική θεομηνία που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, αφήνοντας πίσω έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, καθώς και ανυπολόγιστες καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες και υποδομές.
Στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή της Κ. Μακεδονίας επιχείρησαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 140 Πυροσβέστες και 44 οχήματα.
Συγκεκριμένα:
• 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής και ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης
• 25 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. και
• 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό
Αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων από ΠΕΠΥΔ Δυτικής Μακεδονίας με:
• 8 πυροσβέστες και 4 οχήματα
Το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας.
Επενέβησαν σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.
Πάνω από 600 κλήσεις δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πριν από λίγο η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής λόγω της φονικής κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη Βόρειο Ελλάδα.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσε σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.
Άτυπα στο συντονισμό μετείχε και ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος θα αναλάβει τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη.
Πάνω από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής προσπάθησαν να βοηθήσουν τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων ήταν εγκλωβισμένοι.
Από τις 5.30 το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές.
Παράλληλα επί ποδός είναι και συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Η έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη θα γίνει νωρίς το πρωί με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας.